Novosti
UHIDBENI NALOG

Jourova: Europljani sigurniji
Objavljeno 19. rujna, 2019.
Europski uhidbeni nalog, glavni instrument pravosudne suradnje zemalja članica kada je riječ o borbi protiv kriminala, omogućuje Europskoj uniji da bude sigurnija za svoje građane, izjavila je u srijedu povjerenica za pravosuđe Vera Jourova.

Europska komisija je u srijedu objavila statističke podatke prema kojima je tijekom 2016. i 2017. godine izdano više od 30 tisuća europskih uhidbenih naloga. "Zahvaljujući europskom uhidbenom nalogu građani EU-a žive u sigurnijem okruženju. Bez obzira na to gdje se kriminalci i teroristi kriju u Europi, bit će izvedeni pred sud", kaže Jourova, ističući da europski uhidbeni nalog pokazuje kako se EU temelji na uzajamnom povjerenju i vladavini prava.

Godine 2016. izdano je 16.636 europskih uhidbenih naloga, a 2017. njih 17.491. Tijekom 2017. više od sedam tisuća osumnjičenih za teški kriminal i terorizam izručeno je u neku drugu zemlju članicu. Od uhićenja do izručenja u prosjeku prođe 15 dana ako osoba pristaje na izručenje, a ako odbija, postupak traje 40 dana. Vrijeme potrebno za izručenje varira od zemlje do zemlje.

Europski uhidbeni nalog primjenjuje se od 2004. godine. Od tada je postupak izručenja pojednostavljen i ubrzan, a uklonjeno je i političko upletanje u postupak izručenja. Zemlje članice više ne mogu izbjegavati izručenje svojih državljana nekoj drugoj članici ako su te osobe počinile ili su osumnjičene za teški zločin u nekoj drugoj članici.

Zahvaljujući europskom uhidbenom nalogu izručen je, među ostalima, terorist koji je sudjelovao u terorističkim napadima u Parizu, a uhićen je u Belgiji, napadač na Židovski muzej u Bruxellesu uhićen je u Francuskoj, a jedan serijski ubojica iz Njemačke uhićen je u Španjolskoj. Hrvatska je na temelju europskog uhidbenog naloga izručila bivše čelnike jugoslavenske tajne službe Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, koji su u Muenchenu osuđeni za pomaganje u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića. Velika Britanija je na temelju toga naloga izručila Ivicu Todorića, bivšeg vlasnika Agrokora. H