Novosti
AKTUALNO PRIJEPODNE: RASPRAVA IZMEĐU PREMIJERA I ZASTUPNIKA SDP-A

SDP-ova vlada Hrvatsku
je zadužila u vrijednosti
18 Peljeških mostova
Objavljeno 18. rujna, 2019.

Aktualnim prijepodnevom Hrvatski sabor je nakon ljetnog odmora u srijedu počeo redovno jesensko zasjedanje i novu sjednicu koja će potrajati do kraja listopada. Pitanja premijeru Andreju Plenkoviću i ministrima u njegovoj vladi, kojoj je to prvo Aktualno prijepodne nakon rekonstrukcije u srpnju, postavilo je 38 zastupnika, a “najvatrenija” rasprava vodila se između premijera i zastupnika SDP-a.

Tako je predsjednik SDP-a Davor Bernardić optužio Vladu da potiče korupciju i prozvao je zbog pritiska na Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa. “Niste riješili ni siromaštvo, male plaće i mirovine, iseljavanje, a korupcija je jedan od glavnih razloga zašto građani napuštaju zemlju. Vi upravo potičete i ohrabrujete korupciju jer vaša vlada ovisi o kupnji mandata odnosno o političkoj korupciji”, rekao je Bernardić upitavši Plenkovića zašto ne raspiše prijevremene izbore.

Premijer je pak ustvrdio da oporba nastoji ujediniti redove uoči parlamentarnih izbora na temama korupcije, sukobu interesa i nasilja i to nastoji imputirati HDZ-u i Vladi. “Moje uvjerenje je da je ovakav smjer koji smo zauzeli jako dobar za Hrvatsku”, istaknuo je Plenković ocijenivši optužbe za korumpiranost paušalnim.

“U mandatu ove vlade raste zaposlenost, plaće, mirovine, socijalna davanja, BDP, izvoz, investicije, turistička sezona je na razini rekordne prošle, Hrvatska je ponovno na investicijskom kreditnom rejtingu...”, nabrojio je premijer. Što se tiče Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa kazao je kako poštuje Povjerenstvo, ali i Vladu i da jako dobro zna koje su ovlasti Vlade, a koje Povjerenstva, što je normalno i logično, a što nije. “Tu nema nikakvog nepoštovanja, već jasnog zauzimanja logičnih stavova tko što radi, nema nikakvog konflikta, ima samo normalnog rada”, kazao je Plenković.

Odgovarajući na upit SDP-ova zastupnika Siniše Hajdaša Dončića, istaknuo je da je bivša SDP-ova vlada u kojoj je bio ministar zadužila Hrvatsku u vrijednosti 18 Peljeških mostova.

“Vi ste bili u vladi u kojoj ste pridonijeli da ste u četiri godine zadužili Hrvatsku za 18 Peljeških mostva. Ljudi ne znaju da je vaš aqui (stečevina) 17,5 tisuća kuna (duga) po svakom hrvatskom građaninu”, odgovorio je premijer Plenković SDP-ovu zastupniku, koji je, kao i ostali SDP-ovci, propitivao razloge zbog kojih su u ljetošnjoj rekonstrukciji Vlade smijenjeni pojedini ministri.

SDP-ov Gordan Maras došao je u sabornicu s laptopom na kojem je naljepnica s natpisom “HDZ=korupcija” i, iako je predsjednik Sabora Gordan Jandroković apelirao da ukloni tu naljepnicu, on to nije učinio. “Ja se HDZ-a ne plašim. Građani su me birali da kažem da je dosta korupcije HDZ-a. Moje je pravo da iznosim svoj stav”, poručio je Maras.

Na upit Domagoja Mikulića (HDZ) o uspjesima Marije Pejčinović Burić, Ivane Maletić i Dubravke Šuice ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman istaknuo je da su to uspjesi hrvatske diplomacije i Vlade te da oni nisu slučajni, nego dokaz snažnog vanjskopolitičkog položaja Hrvatske.

Nezavisnog zastupnika Tomislava Panenića zanimali su dugovi u zdravstvu, na što je Plenković ustvrdio da je u vrijeme njegova mandata došlo do smanjenja dugova u zdravstvu te naglasio da nema tranzicijskog sustava u kojem nema problema u zdravstvu.

Na poslijepodnevnom dijelu sjednice premijer je izvijestio Sabor o sastancima Europskog vijeća. H/D.Pav.
ZAŠTO SU SMIJENJENI MINISTRI?
Zastupnici SDP-a Damir Mateljan, Sabina Glasovac i Gordan Maras u svojim pitanjima nastavili su prozivati Vladu za korumpiranost, nepotizam i sukob interesa ponavljajući pitanja premijeru zašto je smijenio bivše ministre Gabrijelu Žalac, Gorana Marića, Lovru Kuščevića... “Vidim da ste se svi dogovorili, da ste na klubu dobili okvirčić da treba na Vladu staviti neku fleku o korupciji. I ja to razumijem, to je vaše legitimno pravo”, odgovorio je Plenković SDP-ovcima. Rekao je kako je sve oko smjena bivših ministara pojasnio tijekom rekonstrukcije Vlade. “Vas je pogodilo da smo nakon toga porasli u anketama”, ustvrdio je premijer.