Regija
INDUSTRIJSKO-OBRTNIČKA ŠKOLA SLATINA

U deset godina osvojili “Hlapića” i postali poduzetnici budućnosti
Objavljeno 19. rujna, 2019.
SLATINA - Integriranim nastavnim danom pod nazivom Pogled u budućnost – škola za 10, predstavljanjem Spomenice škole i svečanom sjednicom Nastavničkog vijeća Industrijsko-obrtnička škola Slatina obilježila je Dan škole i desetu obljetnicu osnivanja.

Škola je utemeljena 1. siječnja 2009. godine izdvajanjem trogodišnjih obrazovnih programa iz tada prevelike polivalentne Srednje škole Marka Marulića, a smještena je u nekadašnjoj vojarni usred grada, koja je rekonstruirana, obnovljena i dograđena upravo za potrebe škole. Budući da je slatinska vojarna oslobođena 16. rujna 1991., na taj dan obilježava se Dan škole.

U sklopu integriranoga nastavnog dana učenici i nastavnici održali su radionice o razvoju škole u sljedećih deset godina i doprinosa škole lokalnoj zajednici. Izrađivali su promotivni materijal za proizvode školske zadruge, suvenire od drveta i akrila, pripremali su hranu i pića od lokalnih namirnica, proučavali mogućnosti iskorištavanja geotermalne energije u Slatini i okolici te zaštitu okoliša u lokalnoj zajednici. Tim se aktivnostima škola priključila obilježavanju Europskoga tjedna vještina stečenih u strukovnom obrazovanju, čiji je moto "Otkrij svoj talent!". Spomenica škole donosi mnoštvo fotografija i zanimljivih informacija o radu škole u proteklih deset godina.

Među brojnim priznanjima koje su za svoj rad dobili učenici i profesori škole ističe se županijska Povelja zahvalnosti, koju je ove godine dobio profesor strojarske grupe predmeta Vedran Runje. Njegovi su učenici izradili CNC laser, vertikalne glodalice i 3D printer, pametnu klupu koja se samostalno puni pomoću solarnog panela, a izumili su i dijagnostički pisoar za rano otkrivanje raka prostate. Za tu poduzetnički ideju dobili su nagradu Hrvatske udruge poslodavaca kao "poduzetnici budućnosti". Prošlogodišnji najbolji učenik škole i Virovitičko-podravske županije u kategoriji obrtničkih zanimanja Miroslav Main dobitnik je Zahvalnice Grada Slatine, odabran je za najučenika obrtničkih zanimanja na državnoj razini, a dobitnik je i nagrade "Šegrt Hlapić". Škola je imala i najbolju učenicu županije, bila je to 2013. godine Tanja Bušljeta, a pobjednica državnog natjecanja Dani odjeće 2011. bila je učenica škole Josipa Dukmenić. Za ostvarene rezultate i uspjehe, osvojene nagrade i priznanja IOŠ je nagrađen Srebrnom plaketom Grada Slatine 2018.

Na svečanoj sjednici Nastavničkog vijeća o tim uspjesima govorio je ravnatelj Mladen Graovac, malu modnu reviju priredile su učenice zanimanja krojač, izvedena je jedna glazbeno-plesna točka, a dodijeljene su i zahvalnice za podršku radu škole ministrici u Vladi RH Vesni Bedeković, županu Igoru Androviću, pročelnici županijskog Upravnog odjela za prosvjetu Vesni Šerepac, predstojnici Ureda državne uprave u VPŽ-u Sanji Bošnjak i ravnateljici Centra za socijalnu skrb Slatina Ljiljani Randelj. Zahvalnice za uspješan rad s učenicima i promociju ugleda škole dobili su Ernest Balta, Štefica Ružak, Ljubica Subotić Pofuk, Zdenko Taušan, Jasna Varga, Barbara Vidović Volenik, Tomislav Zorko i Kornelija Zubčević.

Čestitke učenicima i zaposlenicima škole uputio je predsjednik Županijske skupštine Miran Janečić, a uime nagrađenih zahvalili su pročelnica Šerepac i prof. Balta. Petar Žarković
Spomenica škole donosi mnoštvo fotografija i zanimljivih informacija o radu škole u proteklih deset godina
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike