Regija
PROBLEM U ŠKOLAMA

U prodavače se nitko ne upisuje, profesori višak
Objavljeno 19. rujna, 2019.
Danas kao prodavači rade i cvjećari, mesari, automehaničari..., struka je pala u drugi plan

Vezani članci

NAKON INICIJATIVE ŽUPANIJE I HGK - ŽK

Nakon dvije godine, ponovno upisano 20 “drvodjeljaca”

VIROVITICA - Virovitičko-podravska županija već nekoliko školskih godina gotovo ne upisuje učenike srednje škole u smjer prodavač.Najveći je problem što u trgovačkim lancima rade osobe svih mogućih smjerova, no to nije njihova krivnja, s obzirom na to da je za takav posao potrebno imati trogodišnje ili četverogodišnje obrazovanje, bez obzira na smjer. Danas kao prodavači rade i cvjećari, mesari, automehaničari i slično, samo struka pala u drugi plan, a kada se pogleda realno u današnje je vrijeme u trgovinama dovoljno znati raditi na blagajni, a sve ostalo je običan fizički posao. Ipak, struke nikad dosta, posebno u specijaliziranim prodavaonicama tipa boja i lakova, tekstila, jer tu ipak treba netko tko kupca zna uputiti i dati mu pokoji savjet. Tu je svakako potrebna škola, iskustvo rada na praktičnoj nastavi i poznavanje teorije koju može pružiti samo odgovarajuće obrazovanje. No, u školama dolazi do problema, jer učenici uopće ne pokazuju zanimanje za ovaj smjer, pa time i profesori tih smjerova gotovo da nemaju posla. U orahovačkoj srednjoj školi ‘‘Stjepan Ivšić‘‘ već drugu godinu zaredom nema prodavača, zanimanja je bilo, ali ne dovoljno da bi se napravio jedan razred. Danas u toj školi postoji samo završni, maturantski razred.

- Mi smo ranijih godina spajali prodavače s drugim smjerovima, no to više nije dopušteno, pa toga smjera već drugu godinu nemamo. Srećom, ima zanimanja za smjer komercijalist koji je srodan, pa neki profesori i dalje rade – kaže ravnatelj orahovačke srednje škole Zorislav Milković. Ništa drugačija slika nije ni u Strukovnoj školi Virovitica, u kojoj su svi smjerovi popunjeni, a za smjer prodavač, kao ni prošlih godina, nije bilo interesa. U Srednjoj školi Stjepana Sulimanca Pitomača situacija s tim smjerom je identična.

- I kod nas već drugu godinu zaredom nemamo upisa u taj smjer. Problem doista postoji, jer interes pokaže samo nekoliko učenika, a razred ne možeš popuniti. Definitivno će biti problema i s profesorskim kadrom, bit će viškova jer ovoga smjera nema. U našoj školi zasigurno više nećemo niti nuditi ovaj smjer, jer doista nema smisla – kaže ravnatelj pitomačke srednje škole Josip Ivoš.

Kako će se ova priča rasplesti, hoće li nadležne institucije pomoći školama na bilo koji način, vidjet ćemo, no ako podvučemo crtu, onih pravih istinskih trgovaca i prodavača danas više u mladom kadru nema.

Vladimir Grgurić
IPAK IMA I NEKIH POZITIVNIH PRIMJERA
Pozitivan primjer dolazi iz Slatine, iz Industrijsko-obrtničke škole, gdje je ove godine upisano čak 19 prodavača. “To je jako dobar broj, i nadam se da će ostati tako, jer zna se dogoditi da neki prijeđu na polugodištu u druge smjerove”, kaže ravnatelj Mladen Graovac. “Mi imamo jako dobru suradnju s trgovačkim lancem NTL koji nam jako mnogo pomaže. Naime, svi naši učenici tamo imaju osiguranu praktičnu nastavu, osigurali su nam opremanje učionica koje izgledaju kao trgovine, tako da učenici u svojoj školi mogu naučiti naučiti i doći spremni, kako na praktičnu nastavku tako i kada završe školu te dolaze spremni za posao. Zahvalni smo ovom trgovačkom lancu koji ima razumijevanja”, pojasnio je ravnatelj Mladen Graovac.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana