Osijek
MANIFESTACIJE ZA SVAČIJI UKUS

Za vikend nas očekuju čak četiri zanimljiva događaja
Objavljeno 18. rujna, 2019.

U prostorijama Veslačkog kluba Iktus jučer su najavljene četiri sportsko-kulturne manifestacije koje će se održati nadolazećeg vikenda.

Prva, Međunarodni dan rijeke Drave, održat će se u petak, 20. rujna, na dvije lokacije, na vodenici na Dravi kod Solarskog trga, gdje će u suradnji s osječkim ekoškolama i Muzejom likovnih umjetnosti biti priređen niz radionica te fotografije fotonatječaja Živjeti s Dravom. Drugi dio manifestacije održat će se na prostoru Riječne škole na Staroj Dravi u Sarvašu, gdje će biti radionice o zaštiti prirode za djecu osnovnih škola. Na istom mjestu bit će održano i predavanje predstavnika MUP-a o zaostalim minskim sredstvima, razne sportske aktivnosti te edukacijsko-pokazne vježbe lovačkog i ribičkog društva koje će završiti gastronomskom prezentacijom.

"Regatu kanuima od vodenice do Sarvaša morali smo otkazati zbog nepovoljnog vodostaja Drave, tako da smo odlučili, uz obaveznu prethodnu najavu, organizirati vožnju građana Dravom od vodenice prema Višnjevcu ili Donjem gradu", najavljuje Davor Mikulić, ravnatelj Javne ustanove za zaštitu prirode Osječko-baranjske županije.

U organizacije Udruge Slap već osmu godinu zaredom održat će se Panona fest. U petak, 20. rujna, u Kulturno-znanstvenom centru Milutin Milanković, u Dalju, na rasporedu je stručni skup tematski vezan uz turizam ruralnih područja. "Dio koji je Osječanima vjerojatno zanimljiviji održava se u subotu, 21. rujna, a odnosi se na Panona reli. Kao i obično, krećemo čamcima, biciklima i pješice iz Osijeka do Erduta, preko Aljmaša i Dalj planine, gdje ćemo imati ručak i osvježenje. Dolaskom u Erdut u planu je zakuska u OPG-u Stari dud i, konačno, kulturno događanje kod erdutske kule, gdje ćemo uz nastup DJ-a imati i plesno-scenski događaj udruge Shine i Nikole Fallera", najavljuje predsjednica udruge Slap Sonja Vuković.

Hedonistički vikend, kako ga je nazvala direktorica Turističke zajednice OBŽ-a Ivana Jurić, nastavlja se glazbenim dijelom manifestacije Wine & Bike Toura Erdut, koja je ove godine zbog vremenskih uvjeta pomaknuta za dva tjedna, nakon što je jedan dio, kazališna predstava i biciklistička utrka kroz erdutske vinograde, održana 6. i 7. rujna. "Nakon Panone, koja nam daje jedan aktivan prikaz Erduta i Dunava, kao jednog od naših najvećih brendova, imati ćemo glazbeno-vinski program koji će početi u 18 sati otvaranjem vrata Erdutske vinarije. Od 18 sati, pa sve do 1 u noći zabavljat će nas In Da Sofa program, dok tradicionalni koncert pod zvijezdama, ovaj put u režiji Elvis Stanić Group, počinje u 20.30 sati", najavljuje Jurić. Stefani Šešum najavila je 4. Baranjski Ferivi polumaraton, koji će se 22. rujna održati u Parku prirode Kopački rit, s početkom u 10 sati.

"Uz polumaraton (21 km), koji će prolaziti prekrasnim predjelima Kopačkog rita, ove nas godine očekuju dječje utrke sa startom u 11.30 sati. Ono što je bitno reći je to da su prijave za dječje utrke - besplatne. Nakon toga, u 12.30, startaju dvije utrke, obiteljska utrka na pet kilometara i štafeta 3x5 kilometara. Ove se godine možemo pohvaliti da imamo više od 350 prijavljenih polumaratonaca i oko 150 građana koji će sudjelovati u ostalim utrkama", najavljuje Šešum.

Za sve natjecatelje organizatori su osigurali ručak, a gastronomska ponuda neće izostati ni za sve druge posjetitelje. Bit će kod tikveškog dvorca i zabavni program, nastup DJ-a, trampolin, vrtuljak za djecu, chill zona i niz drugih sadržaja, a kako bi što lakše došli do Tikveša, u suradnji s GPP-om osiguran je besplatan prijevoz autobusima s parkirališta GPP-a i nazad.

Ivan Alilović
NAGLASAK NA DRUŽENJU U PRIRODI
​Organizatori sve četiri manifestacije koje će se održati u Osijeku, Sarvašu, Erdutu i Kopačkom ritu, naglasak stavljaju na druženje i boravak u prirodi. S obzirom na to da će idući vikend i službeno početi jesen, bit će to možda i posljednja prilika za međugeneracijsko uživanje u prirodi uz bogate sadržaje.

“Ono što je u cijeloj ovoj priči najvrednije jest to što nastupamo zajednički i međusobno podržavamo jedni druge”, poručila je direktorica Turističke zajednice Osječko-baranjske županije Ivana Jurić.
Najčitanije iz rubrike