Osijek
POČINJU RADIONICE ROBOTIKE

Projekt RoboCode: Osječkim klincima u škole stižu roboti!
Objavljeno 19. rujna, 2019.
Grad u suradnji s udrugom Osijek Software City i studentima Filozofskog fakulteta pokreće izvrsnu priču

Radionice robotike ulaze u produženi boravak u svim osječkim osnovnim školama! Šuškalo se o tome već neko vrijeme, a sada je to službeno potvrdila i zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš na konferenciji za novinare u srijedu, u OŠ Tina Ujevića. Riječ je o dobro uhodanom i uspješnom projektu naziva RoboCode, nastalog prije nekoliko godina u suradnji udruge Osijek Software City i Filozofskog fakulteta. Grad Osijek prepoznao je vrijednost projekta, uključio se u priču, i Lego Mindstorm roboti sada stižu u sve škole i za naše najmlađe! Sudeći prema reakcijama znatiželjnih klinaca - jedva čekaju početak radionica.

- Drago mi je što je Grad Osijek prepoznao ovaj projekt i njegov potencijal, jer da bi Osijek postao ICT središte, moramo misliti i na naše mališane. Naime, Osijek Software City pokriva vertikalu obrazovnog sustava, od osnovnih, preko srednjih škola do fakulteta s kojima surađujemo - kazao je predsjednik OSC-a Ivan Jurlina. Napomenuo je da će glavni koordinator biti Tomislav Pandurić - nastavnik s mnogo iskustva u području robotike i programiranja te mentor robotičarki koje putuju na svjetska i europska prvenstva. A radionice će s djecom u školi volonterski izvoditi studenti informatologije Filozofskog fakulteta.

- Ti studenti već imaju dosta iskustva s ovom vrstom radionice koja se izvodi već četvrtu godinu u školama koje su željele u tome sudjelovati - kazao je Jurlina. Voditeljica radionice, studentica Ivana Svalina, istaknula je: "Cilj je projekta potaknuti interes učenika od njihove najmlađe dobi za STEM područje, tehnologiju i robotiku općenito, potaknuti ih na logičko razmišljanje, a sve uz zabavu." Pojasnila je i na koji će se način projekt realizirati u produženom boravku.

- Projekt će se provoditi od listopada sve do lipnja. Po dvije radionice bit će održane u svakoj od 22 osnovne škole na području grada Osijeka, i svakoj skupini - a u trajanju dva školska sata. Prva radionica odnosi se na upoznavanje učenika s robotom i slaganje robota, kako bi djeca upoznala njihovu strukturu i način rada. A kroz drugu radionicu pokazat ćemo im na koji način mogu ugraditi funkcije i naredbe, pa će se i sami okušati u izazovu - učiniti da robot pleše, hoda ravno, desno ili lijevo, da se okreće. Na kraju projekta odabrat ćemo najistaknutije učenike iz svih škola za sudjelovanje u natjecanju. To će im sigurno biti dodatni poticaj za što veći angažman u radionicama - navela je Svalina.

Ravnateljica škole Jasenka Vajdić naglasila je da se ova radionica odlično nadopunjuje s reformom “Škola za život”, koja je ove godine ušla u sve škole, a informatika postala izborni predmet za niže razrede. RoboCode će tako biti potpora i priprema uvođenju obvezne informatike za 5. i 6. razrede. Zamjenica gradonačelnika Gamoš istaknula je kako je Grad Osijek ovim projektom obogatio sadržaje produženih boravaka, a to je ono što su prošle godine i obećali roditeljima.

- Prošle školske godine u našim osnovnim školama krenuli smo s novim modelom produženog boravka koji je podrazumijevao duže radno vrijeme (od 7 do 17 sati), radni odnos s učiteljicama na neodređeno i cijenu od 100 kuna za boravak djece od 1. do 4. razreda. Tada smo obećali da ćemo biti prvi grad u Hrvatskoj koji će raditi na sadržaju boravka djece u produženom boravku. I evo, sada krećemo s jednom odličnom pričom i temom - poručila je Gamoš te zaključila kako Osijek tako ide ukorak s tehnologijom i njezinim širenjem u sve skupine društva, ali i institucije.

Jasenka Pejaković
GRAD IZDVAJA 4,6 MILIJUNA KUNA
Zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš istaknula je kako Grad Osijek za organizaciju i provođenje produženog boravka u ovoj godini izdvaja 4,6 milijuna kuna iz proračuna. A za provođenje “Robocode” projekta 85.000 kuna - time će se, između ostaloga, nabaviti još i roboti, potrošna roba i dijelovi. Spomenimo još i da ove godine u produženom boravku imamo čak 900 djece u 48 skupina (lani ih je bilo 800 u 44 skupine).
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike