Osijek
OKUPLJANJE U PETAK KOD RONDELA

Sestre Lauš organiziraju prosvjed učenika za klimu!
Objavljeno 19. rujna, 2019.
Još jedan Globalni prosvjed za klimu održat će se u petak, 20. rujna, u više od tri tisuće gradova i stotinu zemalja diljem svijeta, a sve na inicijativu šesnaestogodišnje aktivistice Šveđanke Grete Thunberg. Potaknuti ravnodušnošću prema globalnim klimatskim promjenama i u hrvatskim se gradovima održavaju prosvjedi u organizaciji udruge Fridays for future Croatia - u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Šibeniku i u Osijeku. I to pod geslom: "Spasimo Zemlju, spasimo život! Ne postoji plan(et) B". Okupljanje prosvjednika u Osijeku kreće u 18 sati na Rondelu velikana, odakle će se kolona kretati ulicom Europske avenije prema Trgu Ante Starčevića.

Organizatorice i voditeljice prosvjeda u Osijeku su učenica 3. razreda III. gimnazije Lucija Lauš i njezina sestra Karla, studentica 2. godine Medicine. Pozivaju sve školarce, studente, ali i sugrađane svih dobnih skupina da se odazovu pozivu na akciju u što većem broju. Ponovo će poslati poruku političarima da hitno počnu djelovati - jer vremena više nema.

- Zahtjevi organizacije Fridays for future, a ujedno i naši, jesu da se Vlada suoči s opasnošću fosilno-intenzivnog gospodarstva i da uskladi svoju politiku k CO2 neutralnoj ekonomiji. Da Vlada donese zakonske odredbe o smanjenju ugljičnih emisija u Hrvatskoj za minimalno 50 % do 2025. godine i da na globalnom planu promovira hitna ekološka rješenja.

Zbog hitnosti situacije tražimo da Vlada surađuje s cjelokupnom javnošću i znanstvenom zajednicom u izradi tranzicijskog plana i zakonskih mjera te da se uspostavi zbor građana radi sudjelovanja i nadgledanja tog procesa. Zahtijevamo da se u nastavni program uvede edukacija o klimatskim promjenama - navodi nam voditeljica osječkog prosvjeda Lucija.

Kaže da "zbog cjelokupne situacije i nedovoljnog truda odraslih u borbi s klimatskim promjenama i mi, osječki srednjoškolci, odlučili smo se uključiti u pokret i osvijestiti ljude o problemu u kojemu smo se našli, a čija je posljedica masivno uništavanje života ljudi, biljaka i životinja".

- Ovim prosvjedom želimo potaknuti političare da nešto učine glede toga jer ovo više nije problem samo mladih i budućnosti nego i svih ljudi već danas. Također, želimo osvijestiti i građane da problem uistinu postoji i da hitno moramo nešto poduzeti te da svaki pojedinac treba krenuti od sebe i zapitati se što može napraviti. Mislimo da je vrijeme da društvo konačno počne poticati mlade ljude koji su odlučni boriti se za promjene umjesto da nas se obeshrabruje, ignorira i ušutkuje, što na kraju rezultira nepravdama i pogoduje ljudima kojima je na kraju stalo samo do novca, a ne do naše budućnosti. I zato molimo sve naše građane da nas podrže - poručuju organizatorice osječkog prosvjeda za klimu. Ovim prosvjedom u petak započinje Globalni tjedan za klimu, koji će trajati do 27. rujna. J.Pejaković
Problem postoji i moramo nešto poduzeti, a svaki pojedinac treba krenuti od sebe i vidjeti što može napraviti
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike