Kultura
PRVI KONCERT SEZONE IZ CIKLUSA SFUMATO

Vokalna i duhovna opojnost slavenskog istoka
Objavljeno 18. rujna, 2019.
Prvi ovosezonski koncert Zbora HRT-a iz ciklusa Sfumato održat će se 24. rujna u Hrvatskom glazbenom zavodu. Zbor HRT-a pod ravnanjem šef-dirigenta Tomislava Fačinija izvodi glazbu iznimne harmonijske profinjenosti i melodioznosti suvremene skladateljice Galine Grigorjeve.


Rođena na Krimu 1962., Galina Grigorjeva studirala je u Odesi i Sankt-Peterburgu, a usavršavala se u Tallinnu. Ostala je djelovati u Estoniji kao slobodna umjetnica. Iznimna suptilnost i melodioznost njezina stila, „orkestracija” polifonije, fluidne teksture i prekrasne harmonije tražene su na koncertnim programima diljem Europe. Skladbe joj izvode ansambli kao što su Hortus Musicus, Estonski filharmonijski komorni zbor, Moskovski komorni orkestar, Kremerata Baltica, Latvijski državni zbor...
Nadahnuće istočnoeuropskom sakralnom glazbom i ranom polifonijom osobito dolazi do izražaja u zborskom opusu. Vespers i In Paradisum, skladbe nastale 2017. odnosno 2012., uglazbljuju sakralne tekstove: Vespers na engleskom jeziku dijelove iz molitvenika, psalama i Evanđelja po Luki, a In Paradisum liturgijski tekst na latinskom. Lament, iz 2000. za solo blok-flautu, kritičar časopisa Gramophone u recenziji skladateljičina albuma Nature morte, opisao je kao tour de force virtuozne tehnike. N.Vek.
Možda ste propustili...

IRIS TOMIĆ, ASISTENTICA NA AUKOS-U, UDRUGA “MALO DRAMA, MALO ART”

Mi malo dramimo, ali i malo artamo - nismo ograničeni

Najčitanije iz rubrike