Kultura
VINKOVAČKE JESENI CVJETAJU 54 GODINE

Vinkovci: selo i varoš ili ni selo ni varoš
Objavljeno 19. rujna, 2019.
VINKOVCI - Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Centar za znanstveni rad u Vinkovcima i Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci u okviru popratnoga programa 54. vinkovačkih jeseni organizirali su znanstveno predavanje koje je održala dr. sc. Anica Bilić, znanstvena savjetnica u trajnom zvanju i upraviteljica Centra, pod nazivom Intinerar kulturnim krajolicima Vinkovaca.


- Željela sam ovim predavanjem naglasiti po čemu su Vinkovci bili jedinstveni, izuzetni i vrijedni svjetske pozornosti. Bila je to imaginarna šetnja krajolicima Vinkovaca, počevši od vučedolske kulture i Oriona, preko rimskog razdoblja, srednjovjekovnog, posebice graničarskog, do ovog suvremenog, u kojem dosta jaku dimenziju ima tradicijska kultura, kojoj svjedoče i Vinkovačke jeseni. Tomu svjedoče i vinkovački književnici, koji su zaista zaronili u bit života i kulture i ostavili nam u trajno nasljeđe neke trenutke koje možemo rekonstruirati. Vinkovački i hrvatski pisci kroz svoja djela udahnjuju život u događaje tradicijskog života i kulture slavonskoga čovjeka, ne samo Vinkovaca nego i okolice. Htjela sam zapravo ovim predavanjem pokazati koje su to identitetske točke koje čine Vinkovce prepoznatljivima, jedinstvenima i izuzetnima. Zbog toga vrijedi posjetiti Vinkovce i istaknuti ih kroz ljepotu njegovih kulturnih krajolika. Vinkovci su tek 20-ih godina 20. stoljeća dobili status grada i starosjedilačko stanovništvo davalo je glavni ton Vinkovcima, urbana jezgra bila je tu gdje je i sada, a nastala je za potrebe vojne granice, jer su Vinkovci bili središte brodske pukovnije - rekla je dr. sc. Bilić, dodavši da su Vinkovci bili ono što je davno Joza Ivakić rekao - i selo i varoš, ili ni selo ni varoš, nego uvijek nešto između.
- Svjedoci smo toga da Vinkovačke jeseni kao manifestacija tradicijske kulture cvjetaju već 54 godine - zaključila je upraviteljica Bilić. M. K.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike