Novosti
VRHOVNI SUD UZ POTROŠAČE

Otvorena vrata za odštetu
125 tisuća dužnika u francima
Objavljeno 17. rujna, 2019.
Sud je izrazio pravni zaključak da su banke povrijedile kolektivne interese i prava korisnika kredita

Vrhovni sud presudio je da su banke povrijedile kolektivne interese i prava korisnika kredita ugovorenih u švicarskim francima. Taj je sud u utorak izvijestio da je odbio revizije tuženika u predmetu tužitelja Potrošača - Hrvatskog saveza udruga za zaštitu potrošača, protiv osam domaćih banaka radi zaštite kolektivnih interesa i prava potrošača.

Glasnogovornik suda Željko Pajalić istaknuo je da je u presudi izražen pravni zaključak da su te banke "u određeno navedenim razdobljima povrijedile kolektivne interese i prava potrošača korisnika kredita sklapanjem ugovora o kreditu koristeći u njima nepoštene i ništetne ugovorne odredbe - ugovaranjem valute uz koju je vezana glavnica švicarski franak (valutna klauzula), a da se o tome nije pojedinačno pregovaralo".

"Pobijana drugostupanjska presuda rješenjem je djelomice ukinuta (bez vraćanja na ponovni postupak), u dijelu kojim je bankama naloženo da prekinu s opisanim postupanjem, jer je o tome već pravomoćno presuđeno. Fizičke i pravne osobe mogu se u posebnim parnicama pozivati na prihvaćene zahtjeve tužitelja u ovom postupku, a sudovi u tim pojedinačnim postupcima vezani su uz ta utvrđenja", izvijestio je Vrhovni sud.

To bi značilo da građani mogu tražiti u parnicama da im se preplaćeni dio kredita, zbog tečaja švicarca koji je naglo porastao (a oni nisu bili svjesni posljedica u trenutku sklapanja ugovora o kreditu), vrati. Isto se sada već događa i s preplaćenim kamatama, budući da, kako je ranije Vrhovni sud utvrdio, građanima bankari nisu dovoljno objasnili posljedice promjenjivih kamatnih stopa.

Oglasila se i Udruga Franak istaknuvši da je "Vrhovni sud konačno objavio dugo očekivanu odluku o revizijama banaka" te da je potvrđena presuda suca Radovana Dobronića. Presudu je prokomentirao i saborski zastupnik Snage Franka Goran Aleksić. On tvrdi kako ona znači da sada svih 125.000 potrošača koji su ugovarali kredite u švicarskom franku (CHF) mogu na sudovima tražiti svoj novac.

- Ne treba žuriti, vremena ima sve do 2023. godine. U međuvremenu će Vrhovni sud morati donijeti još nekoliko važnih odluka - ističe Aleksić.

Banke će razmotriti poduzimanje daljnjih pravnih koraka koji im stoje na raspolaganju u Hrvatskoj i na europskoj razini, najavili su iz Hrvatske udruge banaka. "Vrhovni sud RH ovime nije u bitnome dao nikakva nova prava korisnicima kredita, niti je odredio svoj stav u pogledu individualnih parnica. Činjenica jest da su u određenom dijelu korisnici kredita pokrenuli svoje individualne sporove do 13. lipnja ove godine i da se povodom toga pojavljuju različite pravne situacije ovisno o pojedinačnim statusima svakog korisnika kredita", ističu iz HUB-a. Smatraju da se Vrhovni sud u toj odluci dodatno osvrnuo jedino na pitanje Zakona o potrošačkom kreditiranju tj. pravu na konverziju. "U vezi toga Vrhovni sud RH nije ulazio u individualna prava ovom odlukom već samo načelno u pitanje da je kolektivni spor kao takav dopušten i nakon tog Zakona. Ako gledamo u cjelini rezultat kolektivnog spora moglo bi se zaključiti da je s jedne strane jasno što se postiglo tzv. Zakonom o konverziji u smjeru da je time omogućeno pravo na zamjenu valute. Sva druga pitanja ostala su otvorena u sferi individualnog prava i sudovi će morati ovisno o individualnim uvjetima i pravilima sudske procedure pojedinačno odlučivati. To samo po sebi govori da rezultati neće biti jednoznačni", ističu iz HUB-a u komentaru na odluku Vrhovnog suda.

Igor Bošnjak
UDRUGA PROGLASILA POBJEDU
“Udruga Franak proglašava pobjedu nad bankama u osmoj godini sudske bitke”, stoji u njihovoj objavi. “Sada su u potpunosti otvorena vrata za sudsku odštetu svih 125.000 dužnika iz CHF kredita. Nemojte žuriti sa svojim pitanjima, vremena za tužbe imamo sve do 2023. godine, stoga pričekajte da zbijemo redove za privatne bitke. Više informacija u sljedećim danima! Radujte se ljudi”, ističu u Udruzi Franak.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike