Novosti
OSCILACIJE VEĆE NEGO IKAD

Cijene stanova rastu više od dvije godine
Objavljeno 18. rujna, 2019.
Svi koji su zainteresirani za kupnju novog stana i putem oglasa traže krov nad glavom, uvjerili su se kako cijene četvornog metra rastu. U prvom polugodištu ove godine prosječna cijena kvadrata novog stana prodavanog od trgovačkih društava, ili drugih pravnih osoba, iznosila je 12.142 kune, što je za 1,3 posto više nego u drugoj polovini 2018., ili čak 12,1 posto više nego u prvoj polovini prošle godine. Cijene stanova, navode u komentaru Hrvatske gospodarske komore, kontinuirano rastu od prve polovine 2017., pri čemu je međugodišnja stopa rasta ostvarena u prvom polugodištu ove godine najviša od tada. Strukturno, u prvom polugodištu ove godine, a u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, cijene su samo u ostalim naseljima porasle za 20,1 posto, dok je u Zagrebu zabilježena stagnacija cijena. Cijene novih stanova građenih na temelju POS-a niže su za 1,1 posto.

Cijene stanova danas osciliraju više nego ikada i ovisne su o lokaciji i kvaliteti gradnje te gdje su i kakvi su stanovi završeni u određenom razdoblju. Jasno je, međutim, da pod utjecajem turističkih rezultata cijene novih stanova rastu na priobalnom području Hrvatske te da na rast cijena utječe i broj stanova sagrađenih u okviru POS-a, čija je cijena trenutačno 38,2 posto niža od prosječne. U strukturi prosječne cijene novog stana u prvom polugodištu ove godine udjel troškova građevinskog zemljišta iznosio je 17,5 posto, udjel troškova građenja i dobiti izvođača 57,4 posto te udjel ostalih troškova 25,1 posto.

Razumljivo da i rast cijena novih stanova potiče interes investitora te je broj stanova u izdanim građevinskim dozvolama u prvih sedam mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine povećan za 40,5 posto. Promatrajući sve ove podatke u idućem se razdoblju očekuje postupna uspostava ravnoteže između ponude i potražnje za stambenim prostorom, što će se odraziti na kretanje cijena novih stanova. T.Prusina
Možda ste propustili...