Svijet
PREDSJEDNIK NIJE OZLIJEĐEN

U napadima u Afganistanu 48 mrtvih
Objavljeno 17. rujna, 2019.
Talibanski bombaši samoubojice ubili su u utorak najmanje 48 ljudi u dva odvojena napada u Afganistanu, od kojih je jedan izveden u blizini predizbornog skupa predsjednika Ashrafa Ghanija, koji pritom nije bio ozlijeđen.

Napadi su se dogodili 11 dana prije predsjedničkih izbora koje talibani žele omesti nasiljem. Ghani, koji želi osvojiti novi petogodišnji mandat na izborima 28. rujna, trebao se obratiti skupu u Čarikaru, glavnom gradu središnje pokrajine Parvan, kada se dogodio napad. U eksploziji je poginulo 26 ljudi, a 42 je ozlijeđeno, objavilo je afganistansko ministarstvo unutarnjih poslova. Napad je izveo stariji čovjek na motociklu koji je detonirao eksplozive, objavila je afganistanska policija. Žrtve su većinom civili i među njima ima žena i djece, doznaje se iz bolničkih izvora.

U odvojenom napadu u središtu Kabula raznio se pješak. Poginulo je 22 ljudi, a 38 je ozlijeđeno. Žrtve su ponovno većinom civili, među kojima ima i žena i djece, te šest pripadnika snaga sigurnosti. Odgovornost za napade preuzeli su talibani tvrdeći da su meta bile snage sigurnosti. "Nemojte sudjelovati na predizbornim skupovima marionetske administracije jer su svi takvi skupovi naši vojni ciljevi", upozorili su građane. Prošlog tjedna propali su mirovni pregovori SAD-a i talibana. Dvije su strane pokušavale postići sporazum o povlačenju američkih snaga iz Afganistana u zamjenu za sigurnosna jamstva pobunjenika. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana