Regija
ZAVRŠETAK REKONSTRUKCIJE DO PROSINCA

Dječji vrtić Općini Gradište je prioritet
Objavljeno 18. rujna, 2019.
U poslovnoj zoni Ambarine zaposleno je oko 300 ljudi i brojni će roditelji koristiti usluge vrtića u mjestu svoga rada
GRADIŠTE - Rekonstrukcija zgrade Društvenog doma u Gradištu u Centar za djecu, odrasle i umirovljenike koja je započela početkom ožujka ipak neće biti završena u predviđenom roku. Zbog problema koji su se pojavili prilikom izvođenja unutrašnjih radova i potrebe za preprojektiranjem, umjesto do kraja rujna potpuni završetak očekuje se do prosinca. Projekt je sufinanciran sredstvima iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, iz Mjere 7.4.1. “Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu”. Općini je odobrena potpora od 7.428.000 kuna, a namjera općinskih čelnika bila je s pomoću EU sredstava oživiti taj prostor i staviti ga u funkciju društvene nadgradnje. Iz općinskog su proračuna osigurana dodatna 1,2 milijuna kuna.
Postoji interes
Rekonstrukcija obuhvaća dogradnju, nadogradnju i prenamjenu zgrade koja je bila u derutnom stanju i godinama zjapila prazna, a nekada je bila omiljeno okupljalište mještana. Dio objekta u kojemu je nekada bilo kino potpuno je srušen i ponovno sagrađen od temelja.

- Čim objekt bude završen i dobije uporabnu dozvolu, krećemo s organiziranjem rada dječjeg vrtića, što je i je glavna namjena, a posebno smo vodili računa o djeci s posebnim potrebama. S pripremama krećemo već ove jeseni, a postoje dva modela – da Općina bude osnivač ili da, primjerice, organiziramo rad u sklopu Dječjeg vrtića u Županji. Ipak mislim da ćemo ići na prvu opciju. To će Općinu financijski poprilično opteretiti, ali djeca i demografija su nam prioritet, za njih mora biti i mišljenja sam da je to dobra stvar – kaže načelnik Srećko Papac. Vjeruje da će interesa za upis djece u vrtić biti i navodi da u poslovnoj zoni Ambarine u Gradištu, koja zapošljava oko 300 radnika, ima puno roditelja čija će djeca dok su oni na poslu boraviti u vrtiću.

Studentske učionice
- Mi već imamo igraonicu i predškolu i ove su godine gotovo polovina polaznika bila djeca iz okolnih mjesta čiji roditelji rade u Gradištu. Veliku većinu, više od 200 ljudi, zapošljava Multinorm, jedna od najmodernijih tvrtki u RH koja se bavi konstruiranjem naprava i alata za automobilsku industriju. Iz Multinorma su se još prije godinu dana interesirali hoćemo li graditi vrtić. A promjenom Pravilnika o porezu na dohodak Vlada je od 1. rujna omogućila poslodavcima da plaćaju vrtić djeci svojih radnika, i vjerujem da će tu mogućnost oni iskoristiti - ističe.

A na katu Centra su društvene prostorije za različite namjene, za skupove, organiziranje izložbi, za rad općinskih udruga...

- Kada je projekt rađen prije pet ili šest godina, planirali smo da ondje bude veleučilište, obavili smo i određene kontakte i rekonstrukcija je isprojektirana tako da na katu imamo velike studentske učionice, i u slučaju potrebe imamo besprijekorno riješen prostor za tu namjenu - naglašava.

Marija Lešić Omerović
ODBIJENI ZBOG MALOG PRORAČUNA
Općina Gradište treba krenuti u drugu fazu infrastrukturnog opremanja poduzetničke zone Ambarine jer je prvi dio zone rasprodan. “Drugu fazu kandidirali smo na Projekt Slavonija i bili uvjereni da ćemo proći jer se radi o razvoju gospodarstva i zapošljavanju, ali su nas odbili uz pojašnjenje da imamo mali proračun i ne možemo osigurati svoj udio sufinanciranja projekta. Pa da imamo novca, ne bismo ga ni od koga ni tražili! Smatrao sam da svrha Projekta Slavonija i jest pomoći onima koji nemaju i stvoriti im temelj za razvoj”, kaže Papac.
Najčitanije iz rubrike