Regija
GASTRO-TRADICIJSKA MANIFESTACIJA U PAČETINU

Dani bosiljka početak su razvoja ruralnog turizma
Objavljeno 17. rujna, 2019.
PAČETIN - U selu Pačetinu održana je, drugu godinu zaredom, gastro-tradicijska manifestacija Dani bosiljka, koja bi se, prema riječima organizatora, mogla nazvati uvodom u željeni, budući razvoj ruralnog turizma. Manifestaciju su osmislili tamošnje Udruženje "Dobročinstvo" i Brvnara Azapići - etnoimanje u Pačetinu, koje vodi 25-godišnji Stefan Azap, a koji je pak istaknuo da je cilj i "povratak tradicijskim vrijednostima Slavonaca i Srijemaca".

Osim humanitarnog djelovanja, Udruženje je aktivno na području zaštite zdravlja ljudi i promocije zdrave prehrane, kao i ljekovitog bilja koje se uzgaja na hrvatskom istoku. "Bosiljak je ljekovita i vrlo korisna biljka, nazivaju ga i ‘eliksir zdravlja‘. Koristi se kao začinsko bilje u pripremi raznih jela poput tjestenina ili gulaša, a izvrstan je i čaj od bosljka. Može se raditi i eterično ulje, a kao začin koristi se i u sušenom stanju", kazuju organizatori, dodajući kako se na polju u Pačetinu bosiljak sije u svibnju, a bere krajem kolovoza. Zanimljivost manifestacije bila je demonstracija košnje bosiljka na starinski način, dok su žene u narodnom ruhu vezale bosiljak u snopove. Spomenuto etnoimanje začetnik je u uzgoju bosiljka u Pačetinu, a u planu su i veće količine te mirisne biljke nakon osnivanja OPG-a. S.B.
Možda ste propustili...

BRINUT ĆE SE O 36 STARIJIH OSOBA

Ugovori o radu i bicikli za 6 žena

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana