Osijek
OSJEČKI FERIT UVODI DJECU U SVIJET ISTRAŽIVANJA I INŽENJERSTVA

LABUS potvrdio: Klinci vole STEM
Objavljeno 17. rujna, 2019.

Već je prvi dan trećeg dvodnevnog LABUS sajma potvrdio da osječki Fakultet elektrotehnike računarstva i informacijskih tehnologija najbolje zna kako kod najmlađih probuditi istraživački duh i zainteresirati ih za STEM područje znanosti, a tako i za odabir upravo njihova fakulteta kao svog budućeg mjesta studiranja. I to učenjem kroz igru - uz robote, pokuse, programiranje. Sve je u utorak vrvjelo od djece i mladih, koji su, među ostalim čudima moderne tehnologije, nestrpljivo čekali u redu na 3D printer, ali i kako bi zaigrali nogobot - stolni nogomet s malim robotima mBotima!

 

 

 

Dvorišni i laboratorijski prostori FERIT-a u kampusu postali su ponovo epicentar učenja i zabave za stotine vrtićaraca, školaraca, studenata iz cijele Slavonije i Baranje, pa i druge znatiželjnike - koji su s oduševljenjem aktivno sudjelovali u programu. Stotinu odlično posjećenih prezentacija i radionica iz matematike i fizike te primijenjenih inženjerskih područja elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija, koje je FERIT priredio uz pomoć studenata i nastavnika i u suradnji s partnerskim ustanovama, poput Zajednice tehničke kulture i IRIM-a, te tvrtkama s kojima surađuje, kao što je RT-RK institut, pokazali su da se dobar glas daleko čuje. Pa su na sajam doputovali čak i školarci iz Vojvodine. Dekan prof. dr. sc. Drago Žagar ističe da trendovi pokazuju - ovo će biti najposjećeniji sajam.

- Prve smo godine imali 900 posjetitelja, druge dvostruko više - čak 1800, i zato ove godine, prema prijavama i odazivu, očekujemo sigurno 2700 posjetitelja - kaže Žagar te objašnjava važnost LABUS-a.

- Manifestacije poput LABUS-a važne su jer djecu uvodimo u svijet istraživanja i inženjerstva. Na određeni način možemo djeci pokazati sve draži eksperimentalnog rada i tako ih privući u područje inženjerstva kako bi već kao mali osjetili izazov istraživanja, što je srž inženjerske struke - kazao je. Pa su tako na sajmu radionice pripremili i srednjoškolci i nastavnici koji cijelu godinu sudjeluju u LABUS aktivnostima - koje provodi FERIT u suradnji sa školama radi popularizacije STEM-a.

Idejna začetnica i glavna koordinatorica LABUS-a, dr. sc. Željka Mioković, napomenula je kako je upravo ovo dio prve od tri cjeline programa sajma - čiji je sadržaj podijeljen na: "FERIT-ove LABUS teme", "LABUS projekte" i "FERIT-ovu povratnu vezu".

Zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš ocijenila je LABUS natprosječno atraktivnim sajmom na temu STEM-a, a predsjednik Županijske skupštine Dragan Vulin istaknuo je da se budućnost gospodarstva temelji na STEM-u i da je zadaća društva kod najmlađih pobuditi interes za to područje znanosti. J.Pejaković
DJECI PRENOSE NAJBOLJE
Prorektor za nastavu i studente prof. dr. sc. Dražan Kozak održao je inspirativan govor i zaradio golemi pljesak. “Umoran sam od svih negativnih prezentacija kako se u našem društvu nešto ne može. Kada pogledate svu ovu znatiželjnu djecu koja su naša budućnost - shvaćate da FERIT, a, nadamo se, zajedno s njima i mi na Sveučilištu, radi dobar posao, te da smo na dobrom putu. Naša je zadaća da im prenosimo najbolje, a to FERIT uspješno radi”, kazao je.
Najčitanije iz rubrike