Ekonomija
ANKETIRALI 23.280 HRVATSKIH GRAĐANA

Poželjni posao u Hrvatskoj rad je u privatnoj tvrtki za 7000 kuna netoplaće i uz minimalan stres
Objavljeno 18. rujna, 2019.
Najvećem broju ispitanika svejedno je koliko je tvrtka u kojoj žele raditi velika (38,6 %), a 25,6 % željelo bi raditi u srednjoj

Najnovije istraživanje kvalitete QUDAL za potrebe QUDAL – QUality meDAL certificiranja međunarodne organizacije ICERTIAS u Hrvatskoj daje zanimljiv uvid u percepciju hrvatskih građana o preferencijama Hrvata kada je riječ o zapošljavanju, kao i percepciji kvalitete hrvatskih građana o raznim opcijama poslova i radnih mjesta koja se nude na hrvatskom tržištu rada.Predmetna ICERTIAS anketa provedena je u Republici Hrvatskoj tijekom svibnja, lipnja i srpnja 2019., na uzorku od 23.280 hrvatskih građana korisnika interneta. Cilj ICERTIAS - QUDAL istraživanja tržišta rada 2019 bio je saznati što je za hrvatske građane kvalitetno radno mjesto i kako percipiraju kvalitetan posao. Iz rezultata istraživanja doznaje se da bi većina najradije radila za privatne tvrtke - i to ponajprije za one u većinskom hrvatskom vlasništvu. Preferirana tvrtka za rad bila bi srednje veličine (51 - 500 zaposlenih). Doznaje se i kako bi prosječni građanin bio zadovoljniji s radnim mjestom koje izaziva minimalan stres i donosi prosječnu plaću. Prema mišljenju ispitanika, za većinu je idealna plaća 7000 kn neto, mogućnost napredovanja, zanimljiv posao te niska razina stresa. Primjerice, na pitanje vezano uz vlasničku strukturu poslodavaca: "Za kakvu tvrtku biste najradije radili u Hrvatskoj?", od dva ponuđena odgovora najveći broj ispitanika odabrao je odgovor: "Tvrtka u većinskom privatnom vlasništvu" – njih čak 64,3 %. Ostali ispitanici odabrali su drugi ponuđeni odgovor: "Tvrtka, odnosno institucija u većinskom javnom vlasništvu - državno, gradsko i sl.". Na pitanje: "Za kakvu biste privatnu tvrtku najradije radili kada je riječ o vlasničkoj strukturi?", nešto veći broj ispitanika (54,9 %) odabrao je odgovor: "Privatna tvrtka u hrvatskom vlasništvu", a preostali su odabrali drugi ponuđeni odgovor: "Privatna tvrtka u inozemnom vlasništvu". Na pitanje: "Za kakvu biste tvrtku najradije radili?", od ponuđenih odgovora, najveći broj ispitanika odgovorio je da im je svejedno koliko je tvrtka velika (38,6 %); 25,6 % odabralo je kao odgovor: "Srednju (51 – 500 zaposlenih)"; 17,9 % odabralo je kao odgovor: "Malu (11 – 50 zaposlenih)".
Na pitanje: "Kakav biste posao najradije odabrali?", najveći broj ispitanika, čak 54,6 %, odabrao je odgovor: "Minimalan stres, optimalna količina posla i prosječna plaća"; 34,8 % ispitanika odabralo je odgovor: "Znatniji stres, izazovan posao i plaća iznad prosjeka", 4,6 % odabralo je odgovor: "Nimalo stresa, malo rada i plaća ispod prosjeka".
Na pitanje: "Koja je, prema vašem mišljenju, idealna (realna) plaća za vas u Hrvatskoj?", svaki peti ispitanik (njih 20 %) odabrao je odgovor 7000 kuna neto. Na drugom mjestu pozicionirao se ponuđeni odgovor s 8000 kuna neto s 14,3 % glasova, 11,7 % ispitanika bi 5000 kuna, 11,2 % ispitanika 10.000 kuna, 8,2 % ispitanika kažu da je njihova idealna plaća više od 10.000 HRK, a 3,6 % ispitanika bilo bi zadovoljno s plaćom većom od 20.000 kuna. Zdenka Rupčić

Žele raditi posao koji nije odgovoran
Na pitanje: "Što vam je najvažnije na radnom mjestu?", najveći broj ispitanika naveo je dobra plaća, njih 26,0 %; zatim 17,2 % mogućnost napredovanja; 13,5 % ispitanika zanimljiv posao"; 9,9 % ispitanika niska razina stresa; 7,3 % ispitanika smatraju da su na radnom mjestu najvažniji dobre kolege; 5,7 % odabire odgovor dobar šef, 3,7 % ispitanika je za to da rade odgovoran posao; 2,0 % ispitanika da su im dobri tehnološki radni uvjeti; 2,0 % ispitanika je za mogućnost dodatne edukacije te 1,0 % smatra da je najvažnije da rade posao koji nije odgovoran.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike