Sport
MARIN SMOJE:

U Rigi zaključili proces započet prije četiri godine
Objavljeno 17. rujna, 2019.
Ova generacija više neće imati zajedničko natjecanje, rekao je pomoćnik izbornika europskih doprvaka

Priču koju je ispisala U-19 reprezentacija Hrvatske na prvom Euru u futsalu tog uzrasta stvarno pripada pod onu krilaticu “otišli su tiho i ušli u legendu.” Mladi su Hrvati u Latviji priredili prvorazredno iznenađenje ulaskom u finale, u kojemu su poraženi od Španjolske.

U toj “družini maloj, ali odabranoj” bila su i tri čovjeka iz Slavonije i Baranje. Marin Smoje, kao pomoćnik izbornika Marinka Mavrovića, te dva igrača Filip Petrušić iz Osijek Kelmea te Duje Dragun iz vinkovačke Aurelije. O toj selekciji nije se mnogo znalo jer dosad taj uzrast nije imao reprezentativna natjecanja. I zato su dečki u Rigu otišli gotovo u ilegali, ali su zbog igara i rezultata brzo postali udarna sportska vijest.

Fantastičan uspjeh
- Fantastičan je to uspjeh. Teško mi je naći riječi kojima bih opisao sve što se događalo u Latviji - rekao je na početku Marin Smoje, koji se tamo našao zbog “starih zasluga”, a onda je dodao:

- S obzirom na to da smo Marinko Mavrović i ja zajedno počeli taj proces rada s tom generacijom, on je zamolio glavnog instruktora HNS-a Petra Krpana da se priključim reprezentaciji na tom natjecanju, u čemu mu je udovoljeno. Želio je Mavrović da zajedno završimo započeti posao i hvala mu na tome. Stvarno smo na prvenstvo otišli u potpunoj tišini, ali ne bez ambicija. Naime, već smo tijekom kvalifikacija vidjeli kako smo formirali dobru reprezentaciju jer smo u njima izbacili Italiju. U Latviji nas je čekala teška skupina sa Španjolskom, Ukrajinom i Nizozemskom. Španjolci su svijet za sebe, najjači od svih, što su na kraju i pokazali osvajanjem naslova prvaka, a imali smo informaciju kako je Nizozemska najslabija od tih suparnika, pa nam je bilo jasno kako će o ulasku u polufinale odlučivati susret protiv Ukrajine. Ukrajinci su jaka reprezentacija, ali mi smo odigrali odličnu utakmicu, pobijedili ih i osigurali si polufinale protiv Portugala. E, taj je susret bio priča za sebe. Dečki su se doslovce pokidali od zalaganja i želje. U završnici susreta, kada su bili na rubu snaga, znali su i padati nakon odigranog dodavanja. Kako li su se samo borili, a uz to smo zabili dva pogotka s ‘letećim vratarom’, kojeg je igrao naš Osječanin Filip Petrušić. Uspjeli smo pobijediti nakon izvođenja šesteraca i izboriti finale. Tamo su nas opet čekali Španjolci, od kojih smo u skupini poraženi s 3:0. Iako naš poraz u finalu od 6:1 možda to neće pokazati, pružili smo im bolji otpor u toj utakmici nego u onoj odigranoj u skupini. Ključni trenutak finala bila je sudačka pogreška kod rezultata 3:1, kada je Španjolcima, minutu prije poluvremena, poklonjen ‘deseterac’ nakon našeg šestog akumuliranog prekršaja, kojeg nije bilo. Nije ta odluka prelomila utakmicu, ali je posve skršila naš otpor jer su Španjolci poveli s 4:1, i tada je bilo jasno kako ćemo se teško vratiti iz tolikog minusa.

Osvajanje drugog mjesta u Europi za mnoge je iznenađenje jer je u Hrvatskoj rad s mladim igračima futsala gotovo u povojima. No ova je reprezentacija selektirana dugo i vrlo temeljito.

Temeljita selekcija
- Prije četiri godine HNS je krenuo s kampovima za tu generaciju. Dakle, ovaj rezultat nikako nije plod slučajnosti, nego ozbiljne selekcije koju smo provodili od doba kada su ti dečki imali 15 godina. Imali smo četiri kampa godišnje i na kraju smo izabrali 20 igrača s kojima smo nastavili s radom. Sve se to isplatilo i jedino mi je žao što ova generacija više neće imati zajedničkih natjecanja jer ona na internacionalnoj razini jednostavno ne postoje - zaključio je Marin Smoje, pomoćni trener reprezentacije Hrvatske do 19 godina.
Dalibor Keler
PETRUŠIĆ I DRAGUN
U reprezentaciji Hrvatske do 19 godina, koja je osvojila drugo mjesto na Euru u Latviji, bila su dva igrača iz slavonsko-baranjskog okruženja. Filip Petrušić iz Osijek Kelmea imao je i prvoligaških iskustava, a Vinkovčanin iz redova Aurelije Duje Dragun kalio se na drugoligaškim terenima. U Latviji su imali različite sudbine.

- Petrušić je igrao dosta, a posebno je važna bila njegova uloga ‘letećeg vratara’. On je ostavio dobar dojam dok Dragun nije imao zapaženu minutažu - kaže Smoje.
Možda ste propustili...

HRVATSKA FUTSAL REPREZENTACIJA IGRA ZA ODLAZAK NA SP

Idemo se plasirati u Uzbekistan!

MEMORIJALNI BOĆARSKI TURNIR “PUKOVNIK IVICA ŠOLJIĆ”

Čepinčanima bronca, Šimiću prvo mjesto u pucanju

Najčitanije iz rubrike