Svijet
SUSRET NA NEUTRALNOM TERENU

Pregovore o Brexitu ubacuju u "višu brzinu"
Objavljeno 17. rujna, 2019.
Johnson je kazao Junckeru da neće tražiti novu odgodu izlaska * Juncker: Britanija još nema izvedivo rješenje za "backstop"

Britanski premijer Boris Johnson i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker suglasili su se u ponedjeljak da je potrebno intenzivirati razgovore o Brexitu. Međutim, na njihovom sastanku nije postignut opipljiv napredak.


Johnson i Juncker sastali su se na radnom ručku na "neutralnom terenu", u Junckerovu Luxembourgu. To je bio njihov prvi sastanak otkako je Johnson preuzeo dužnost. Sastanku je nazočio i glavni europski pregovarač za Brexit Michel Barnier.


"Čelnici su se dogovorili da je potrebno intenzivirati razgovore i da će se sastanci uskoro održavati svakodnevno", i to ne samo na tehničkoj razini, nego i između Barniera i britanskog ministra za Brexit Stephena Barclaya, a u cilju postizanja dogovora o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije 31. listopada", navodi se u priopćenju Downing Streeta nakon sastanka, prenosi France Pressse.


Konzervativni britanski premijer kazao je na sastanku da neće tražiti novu odgodu Brexita. Johnson uporno ponavlja da će se Brexit dogoditi 31. listopada, sa sporazumom ili bez njega, pri čemu također ističe optimizam da je još moguće do tog roka postići sporazum. Britanski parlament usvojio je početkom rujna zakon koji od njega traži da zatraži odgodu Brexita od tri mjeseca kako bi se izbjegao neuređeni izlazak iz EU-a, Johnson je također ponovio da je odlučan u tome da izbori ukidanje zaštitnog mehanizma za granicu na irskom otoku, tzv. backstop.


Jean-Claude Juncker priopćio je nakon sastanka da Velika Britanija još nije predložila pravno izvedivo rješenje koje bi zamijenilo "backstop". "Predsjednik Juncker podsjetio je da je odgovornost na Ujedinjenom Kraljevstvu da predstavi pravno izvediva rješenja koja su kompatibilna sa sporazumom o razdruživanju. Predsjednik Juncker istaknuo je spremnost i volju Komisije da razmotri ispunjavaju li ti prijedlozi ciljeve zaštitnog mehanizma. Takvi prijedlozi još nisu izneseni", navodi Europska komisija.
Britanski parlament više je puta odbio sporazum o razdruživanju koji je s EU-om dogovorila bivša premijerka Theresa May. Taj sporazum sadrži zaštitni mehanizam koji predviđa ostanak Britanije u carinskoj uniji, dok se ne pronađe rješenje koje bi omogućilo da se zadrži sadašnji režim na granici između Republike Irske i Sjeverne Irske bez graničnih kontrola, a da se istodobno osigura integritet europskog jedinstvenog tržišta. Upravo taj zaštitni mehanizam neprihvatljiv je zagovornicima Brexita.


Hina/D.Pav.
FARAGE: IZLAZAK ĆE BITI POMAKNUT
Datum britanskog napuštanja Europske unije ponovno će biti pomaknut, zato što će parlament odbiti Johnsonov pokušaj sklapanja novog sporazuma s EU-om, rekao je vođa stranke Brexit Nigel Farage. Vođa kampanje za Brexit rekao je da je napuštanje EU-a 31. listopada sada upitno, jer se politička elita u Londonu dogovara s EU-om da prevari volju birača, koji su 2016. nakon referenduma odlučili napustiti EU. Farage je kazao da u Velikoj Britaniji vladaju najveće podjele još od Engleskog građanskog rata iz 17. stoljeća.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SVIJET PRIKUPLJA SREDSTAVA ZA CIJEPLJENJE

UN: Cjepivo će biti dostupno svima

2

BURNE REKACIJE NA PORTAL RATUSRBIJI.RS

Dokumentiraju zločine počinjene u Srbiji

3

OSUĐUJUĆA PRESUDA PROTIV REGIONALNE VLADE

U Španjolskoj prva presuda u korist zdravstvenih radnika zbog nedostatne opreme