Osijek
U GRADSKOJ UPRAVI PREDSTAVILI PROJEKT “ČIST GRAD - NAŠ PONOS”

Do 2020. godine morat će se
razvrstavati 50 posto otpada
Objavljeno 16. rujna, 2019.

Zamjenik gradonačelnika Boris Piližota s direktorom Unikoma Davorom Vićem i suradnicima predstavio je jučer projekt obrazovno-informativnih aktivnosti Grada Osijeka o održivom gospodarenju otpadom "Čist grad - naš ponOS".

Riječ je o sustavnoj kampanji koja će obuhvatiti sve ciljane skupine - građane, s posebnim naglaskom na djecu, i gospodarski sektor, s ciljem daljnjeg razvitka svijesti građana i dionika gospodarskog sektora o kružnom gospodarstvu, potrebi smanjenja nastanka otpada, korisnosti ponovne upotrebe predmeta, kompostiranju, pravilnom postupanju s građevinskim otpadom, recikliranju te o vrijednosti otpada kao sirovine i mogućnostima njegove daljnje uporabe radi smanjenja otpada na odlagalištu.

Grad je sredstva za realizaciju projekta osigurao uspješnim apliciranjem na natječaj Ministarstva zaštite okoliša i energetike, u kojemu su sudjelovali svi gradovi. Sredstva su bila raspoređivana ovisno o veličini grada i broju stanovnika. Za gradove s više od 100 tisuća stanovnika na raspolaganju je bilo od 1,5 do 2,5 milijuna kuna, a Grad Osijek dobio je gotovo maksimalan iznos - 2,3 milijuna kuna, od čega dva milijuna, ili 85 posto dolazi iz Kohezijskog fonda Europske unije.,

- Ovaj projekt dolazi u najbolje vrijeme. Što se tiče obveza koje imamo prema Zakonu o gospodarenju otpadom, sada je 5 do 12, do 2020. godine moramo razvrstavati 50 posto otpada. Osijek je tu napravio sve preduvjete. Svako kućanstvo ima mogućnost odvajanja otpada na kućnom pragu, trenutno smo pri završetku podjele posuda za staklo i metal u zgradama, i možemo očekivati da će se do kraja listopada u svakoj zgradi moći odvojeno odlagati pet vrsta otpada, što je jedinstven slučaj u Hrvatskoj. Tu su i reciklažna dvorišta, koja anuliraju bilo kakvu potrebu i opravdanje za bacanje otpada u okoliš. Dakle, sve što vam ne treba možete potpuno besplatno odložiti u reciklažnom dvorištu. Uz reciklažno dvorište na Jugu 2, do kraja mjeseca otvorit ćemo dvorišta u Gornjem gradu i Retfali, a u projektiranje i izgradnju ide i reciklažno dvorište u Donjem gradu - rekao je Vić.

Projekt će se provoditi do 29. travnja 2020., a pročelnica Upravnog odjela za graditeljstvo, energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša Ljiljana Belajdžić najavljuje niz aktivnosti namijenjenih svim generacijama građana.

- Od kućanstava, škola, vrtića, sveučilišta i gospodarskih subjekata, svakome je u projektnim aktivnostima namijenjeno nešto. Dakle, osim informativnih emisija, koje su namijenjene svima, postoje i radionice, igrokazi, slikovnice, radionice za gospodarske subjekte, gdje ćemo naglasak staviti na činjenicu da otpad čini novu industrijsku nišu, odnosno resurs za nove ekološke industrije i tehnologije. Govorit ćemo o jednoj od tih industrija, graditeljstvu, vezano uz reciklažno dvorište građevinskog otpada kod Sarvaša - najavljuje Belajdžić.

Ivan Alilović
Davor Vić

direktor Unikoma

Trenutno smo pri završetku podjele posuda za staklo i metal u zgradama, i možemo očekivati da će se do kraja listopada u svakoj zgradi moći odvojeno odlagati pet vrsta otpada
CILJ JE RECIKLIRATI VIŠE OD 50 % OTPADA
“Grad Osijek prvi je među velikim gradovima pristupio prijavi ovog projekta. Pomno smo s Unikomom i našim upravnim odjelom razmatrali koje će sve aktivnosti biti provedene kako bismo obuhvatili sve željene skupine, od najmlađih sugrađana do pravnih osoba, i te će aktivnosti imati svoju vrijednost i težinu i nakon što projekt završi. Naš je cilj da u budućnosti razvrstavamo više od 50 posto otpada”, poručio je Piližota.
Možda ste propustili...

PLANINARSKO DRUŠTVO ZANATLIJA

Ponovno na Podunavski pješački put u nedjelju

U OŠ DALJ OKONČAN POLA MILIJUNA EURA VRIJEDAN PROJEKT KOZMOS

Visokotehnološkom društvu trebaju za STEM osnaženi učenici i nastavnici

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

Najčitanije iz rubrike