Osijek
SLUČAJ NEISPRAVNE VODE U JOSIPOVCU

Moguće je da su kućne instalacije neispravne
Objavljeno 17. rujna, 2019.
Nakon što je utvrđeno kako voda koju je naš sugrađanin iz Josipovca donio na analizu nije za ljudsku upotrebu, Zavod za javno zdravstvo trebao ga je samo uputiti prema isporučitelju vode, u ovome slučaju osječkom Vodovodu, svi bi nesporazumi bili razriješeni, štoviše, nejasnoća ne bi niti bilo. Jasno je da se Zavod mora držati zakonom propisanih pravila, no svaka sumnja ponekad može dovesti do neželjenih posljedica. Neslužbeno, naravno, doznajemo da se kod privatnih inicijativa za analizom vode Zavod ograđuje s dozom sumnje radi li se o stvarnom uzorku iz slavine ili je u pitanju pokušaj prijevare naručitelja, zbog čega se rezultati i ne uzimaju relevantnima. "Mogao je to biti uzorak iz Drave ili neke bare"???

Osječki Vodovod pak u ovom slučaju odgovorno potvrđuje kako potrošači piju zdravstveno ispravnu vodu na cijelom vodoopskrbnom području, tako i u Josipovcu.

- Sukladno zakonskoj regulativi, ovlašten laboratorij osječkog vodovoda svakodnevno uzorkuje vodu na izlazu iz Pogona za proizvodnju vode i na 25 lokacija javne vodoopskrbne mreže. Kakvoću pitke vode kontrolira i Zavod za javno zdravstvo, na temelju međusobnog Ugovora za ispitivanje parametara sukladnosti vode za ljudsku potrošnju. Vrsta analize, broj uzoraka te mjesta uzorkovanja određeni su kako bi bila pokrivena cjelokupna javna vodoopskrbna mreža. Uzorke uzimaju osposobljene osobe za uzorkovanje vode prema za to uređenoj proceduri, kako bi se izbjegla mogućnost nepravilnog uzimanja uzorka i posljedično tome dobivanje nesukladnog rezultata – stoji u pojašnjenju osječkog Vodovoda.

Inače, Vodovod upravlja sa 750 kilometara vodoopskrbne mreže, ali kontrola zdravstvene ispravnosti pitke vode odnosi se na javni vodoopskrbni sustav. Upozoravaju kako nesukladnost uzorka kućne instalacije može biti posljedica njezine neispravnosti. Neovisno o tome, stručne službe Vodovoda stoje na raspolaganju svim građanima koji imaju upite vezane uz kvalitetu vode, čega u ovom konkretnom slučaju nije bilo.

Tomislav Prusina
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana