Osijek
AKCIJA “SIGURNO DO CILJA”

Djeca se kroz igru učila o ponašanju na prometnicama
Objavljeno 17. rujna, 2019.
Početak je školske godine, sve je više djece u prometu, pa je potreban dodatan oprez

Zajednica tehničke kulture Osijek, u suradnji s Odjelom prevencije PU OBŽ-a, Auto-moto klubom "Slavonac" i Automodelarskim klubom Osijek, organizirala je u ponedjeljak, 16. rujna 2019., akciju "Sigurno do cilja", kojom nastoji upozoriti na povećan broj djece u prometu zbog početka škole.

Terezija Blekić, voditeljica Centra tehničke kulture Osijek, objašnjava kako i 19. akcijom nastoje utjecati na svijest ne samo vozača nego i djece o sigurnom kretanju u prometu. "Program se provodi kao natjecanje 12 učenika nižih razreda iz četiri osnovne škole koje se nalaze u centru, a to su OŠ Sveta Ana, OŠ ‘Franjo Krežma‘, OŠ ‘Antun Mihanović‘ i OŠ ‘Vladimir Becić‘, od kojih svaka za natjecanje daje tri učenika. Cilj je zadanu stazu proći sa što manje pogrešaka, dakle naglasak nije na brzini, nego na točnosti. Prva tri natjecatelja nagrađujemo autićima na daljinsko upravljanje, kojima će moći vježbati sigurnu vožnju u okviru programa u Centru tehničke kulture", istaknula je Blekić.

Da su igra i zabava put do učenja, smatra i zamjenik gradonačelnika Boris Piližota, koji napominje kako i djecu treba učiti pravilnom prometnom ponašanju. "Najlakše je da najmlađi upravo kroz igru i natjecanja nesvjesno uče o onome što je najvažnije, a to je sigurno kretanje u prometu. Također, posebno upozorenje ide vozačima, koji moraju biti svjesni da je ovih dana povećan broj školaraca na koje trebaju obratiti pozornost", zaključio je Piližota.

Puno prometnih pravila već je naučio i trećaš OŠ “Antun Mihanović” Niko Pejić, koji nam je objasnio na što sve treba paziti kako bi se sigurno stiglo do škole. “Prilikom prelaska ceste uvijek pogledam lijevo i desno i prelazim tek kad je sigurno, a ako idem biciklom, obvezno vozim biciklističkom stazom”, podijelio je s nama Niko.

Ema Nenadić
POSEBAN OPREZ KOD ŠKOLA I VRTIĆA
Policijski službenik Odjela prevencije PU OBŽ-a Darko Ćorković kaže kako su djeca posebno ranjiva skupina u prometu, zbog ponekad refleksnih i nepredvidljivih reakcija. “Često mališani budu neoprezni jer se zaigraju ili potrče za loptom, pa se neočekivano nađu na cesti, zbog čega vozači moraju biti dodatno oprezni, osobito u blizini škola i vrtića. I mi djelatnici policije nastojat ćemo svojim angažmanom pridonijeti sigurnosti, posebno akcijom ‘Poštujte naše znakove’, koju provodimo cijeli rujan, jer ćemo biti u blizini škola s ciljem smanjivanja nesretnih posljedica u prometu”, dodao je Ćorković.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike