Regija
20. VEČER POLESNJAKA

Naribana gotovo tona krumpira
Objavljeno 16. rujna, 2019.
NAŠICE

Krumpir, koji je nekad bio jelo siromaha, danas je oznaka za jednu od najvećih manifestacija slovačke nacionalne manjine u Markovcu. Večer polesnjaka u subotu je održana 20. put, a na njoj se okupio nikad veći broj sudionika i posjetitelja. Osim folklornog programa, večer je upotpunila gastronomska ponuda tradicionalnog jela od krumpira - polesnjaka, prema kojemu je manifestacija i dobila ime. On se radi od naribanog krumpira uz dodatak brašna i začina, najčešće soli i papra. Ove je godine oguljeno oko 600 kilograma, ali svaka ekipa donijela je dodatnih 30 kilograma, pa se vaga penje gotovo do tone.

- Cilj nam je bio organizirati prepoznatljivu manifestaciju, ali i vratiti gostoprimstvo koje smo doživjeli u Hrvatskoj i vani. Prije 20 godina počeli smo skromno, s tri, četiri ekipe naših članova koje su pekle polesnjake, a naknadno su se priključile ostale udruge - rekla je Branka Baksa, predsjednica Matice slovačke, te dodala da se nada da će mlađi naraštaji nastaviti ovu tradiciju sljedećih 20 godina. Baksa napominje da u vrijeme vađenja krumpira nema kuće u Markovcu u kojoj se ne peku polesnjaci kako bi se isprobala kvaliteta krumpira. Polesnjaci su nekad slovili kao sirotinjsko jelo, a danas su posebna delicija koja se priprema i s dodatkom gljivama, ali i morskih plodova. Manifestaciju su organizirali Matica slovačka Markovac i SKUU “Franjo Strapač” Markovac, uz pokroviteljstvo Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske i Grada Našica. I.Ćosić
Možda ste propustili...

PLAN OPĆINE DRENJE ZA AKUMULACIJU

Izradili projekt plaže i hotela za Borovik

SKUPŠTINA OBRTNIČKE KOMORE VPŽ-a

Prihvaćena je ostavka Horića

JAVNO SAVJETOVANJE O CIVILNOJ ZAŠTITI

Traje do 30. svibnja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana