20. VEČER POLESNJAKA
Objavljeno 16. rujna, 2019.
NAŠICE
Krumpir, koji je nekad bio jelo siromaha, danas je oznaka za jednu od najvećih manifestacija slovačke nacionalne manjine u Markovcu. Večer polesnjaka u subotu je održana 20. put, a na njoj se okupio nikad veći broj sudionika i posjetitelja. Osim folklornog programa, večer je upotpunila gastronomska ponuda tradicionalnog jela od krumpira - polesnjaka, prema kojemu je manifestacija i dobila ime. On se radi od naribanog krumpira uz dodatak brašna i začina, najčešće soli i papra. Ove je godine oguljeno oko 600 kilograma, ali svaka ekipa donijela je dodatnih 30 kilograma, pa se vaga penje gotovo do tone.
- Cilj nam je bio organizirati prepoznatljivu manifestaciju, ali i vratiti gostoprimstvo koje smo doživjeli u Hrvatskoj i vani. Prije 20 godina počeli smo skromno, s tri, četiri ekipe naših članova koje su pekle polesnjake, a naknadno su se priključile ostale udruge - rekla je Branka Baksa, predsjednica Matice slovačke, te dodala da se nada da će mlađi naraštaji nastaviti ovu tradiciju sljedećih 20 godina. Baksa napominje da u vrijeme vađenja krumpira nema kuće u Markovcu u kojoj se ne peku polesnjaci kako bi se isprobala kvaliteta krumpira. Polesnjaci su nekad slovili kao sirotinjsko jelo, a danas su posebna delicija koja se priprema i s dodatkom gljivama, ali i morskih plodova. Manifestaciju su organizirali Matica slovačka Markovac i SKUU “Franjo Strapač” Markovac, uz pokroviteljstvo Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske i Grada Našica.
I.Ćosić