Regija
OBNOVA OŠTEĆENE ŠKOLE

Do nove godine nastava na čak pet lokacija
Objavljeno 17. rujna, 2019.
Do kraja tjedna trebao bi biti završen krov, a potom će postavljati parkete u sve prostorije
VUKOVAR

Vukovarska Srednja strukovna škola "Marko Babić" pretrpjela je golemu materijalnu štetu u nevremenu praćenom tučom koje je 7. srpnja ove godine zahvatilo grad na Dunavu.

Obnova objekta je započela, no zbog velikih je oštećenja na krovu zgrade, ali i učionicama i praktikumima, onemogućeno izvođenje nastave te su, dok radovi ne budu okončani, mjerodavni bili prisiljeni potražiti alternativno rješenje. Vladimir Matić, ravnatelj Srednje strukovne škole "Marko Babić", rekao nam je kako su u dogovoru s gradskim vlastima i ravnateljima vukovarskih osnovnih škola odlučili kako će srednjoškolci u prvom polugodištu nastavu pohađati na čak pet različitih lokacija.

- Uprava naše škole i dio učenika je u Osnovnoj školi Blage Zadre, određeni je broj razrednih odjela u OŠ Dragutina Tadijanovića, s tim da je dio u matičnoj zgradi te škole, a dio u područnom objektu na Lušcu. Učenike s poteškoćama u razvoju smjestili smo u OŠ Josipa Matoša, a peta škola u kojoj realiziramo nastavu je Osnovna škola Mitnica - pojasnio je Matić.

Na upit koliko je komplicirano organizirati u takvim uvjetima sve školske aktivnosti, odgovorio je kako su se prilagodili novonastaloj situaciji, većih problema nemaju dok manje rješavaju u hodu. Napravili su raspored koji nastavnicima koji tijekom dana moraju raditi u dvije škole daje dovoljno vremena (jedan ili dva školska sata) da se stignu prevesti iz jedne škole u drugu, a razredni su odjeli u startu raspoređeni po školama i za njih se nastava organizira na istom mjestu.

Kada je riječ o nastaloj šteti na njihovoj zgradi i postupku obnove, pojasnio je kako je prvotno šteta procijenjena na oko 2,5 milijuna kuna (bez PDV-a), što prema svemu sudeći neće biti i konačan iznos.

- Do kraja tjedna trebao bi biti dovršen krov, a potom će se izvođači posvetiti unutarnjim radovima. S obzirom na to da imamo ravan krov na zgradi, zbog tuče je došlo do pucanja folija i prokišnjavanja. Prije nego što je potpisan ugovor s izvođačima radova oštećene su bile učionice i praktikumi na katu, međutim poslije smo imali još dvije jače kiše i voda je probila i u prizemlje škole - naveo je ravnatelj dodajući kako će morati zamijeniti parkete u svim prostorijama i raditi kompletno novu rasvjetu, što će povećati ukupne troškove. Nastavu nisu mogli održavati u svojoj zgradi zato što je veći dio škole ostao bez struje i interneta.

- Obnovu financira Vukovarsko-srijemska županija kao osnivač, s tim da će vjerojatno dio sredstava dobiti od osiguravajuće kuće jer je škola osigurana. Procjenitelji su bili i ekspertiza je u tijeku pa čekamo konačan odgovor kako bismo vidjeli o kojemu je točno iznosu riječ - naglasio je Matić.

Dragana Korpoš
2,5

milijuna kuna bez PDV-a prvi je procijenjeni iznos štete na objektu škole, no troškovi će biti veći
Folija na krovu izrešetana tučom
Ravnatelj je istaknuo kako je riječ o nepredviđenoj situaciji kakva se rijetko događa, a desetak minuta jakog nevremena stvorilo im je goleme probleme koje će rješavati nekoliko mjeseci. Folija koja je bila na krovu škole iz nepoznatog je razloga izgubila elastičnost i doslovno je tučom izrešetana. Matić je potvrdio kako se izvođač radova ugovorom obvezao kako će posljednjeg dana ove godine svi radovi biti okončani, pa se Uprava, djelatnici i učenici nadaju kako bi drugo polugodište ove školske godine mogli započeti u obnovljenoj zgradi.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike