Regija
ŽUPA SV. MARTINA BISKUPA PODGAJCI PODRAVSKI

Četiri ‘‘zlatna‘‘ para
Objavljeno 17. rujna, 2019.
Bračne zavjete obnovili su supružnici Vrbanić, Stanković, Kožić i Ćosić
PODGAJCI PODRAVSKI

U župnoj crkvi u Župi sv. Martina biskupa u Podgajcima Podravskim tijekom svete mise četiri bračna para obnovila su bračne zavjete. Svi parovi slavili su zlatni jubilej – 50. obljetnicu braka.

Pedeset godina braka i bračni savez pred okupljenom župnom zajednicom kao i svojom djecom, obitelji, rodbinom i prijateljima obnovili su Đuro i Štefica Vrbanić, Stjepan i Ružica Stanković, Ivica i Nevenka Kožić te Ladislav i Pavica Ćosić.


Misno slavlje vodio je župnik Župe sv. Martina biskupa u Podgajcima Podravskim, vlč. Siniša Paušić, koji je na samom početku istaknuo važnost vjere i povezanosti s Crkvom.


- Ovi bračni parovi danas stoje pred nama kao primjer i poticaj, kao ohrabrenje i izazov u vremenima nevjere, nepraštanja i krhkosti mnogih suvremenih brakova. Oni su u ovoj župnoj zajednici tijekom pedeset godina bili aktivni članovi i svojim bračnim zajedništvom nosivi stupovi zajednice - rekao je vlč. Paušić, čestitajući im na vjernosti i ustrajnosti. Supružnike je pozvao da budu svjedoci ljubavi i veličine bračnog poziva.


U svom obraćanju vlč. Paušić je istaknuo i ulogu svih župnika koji su kao pastiri na putu bračnog zajedništva pratili današnje jubilarce. Osobito je istaknuo vlč. Rafaela Brnića, koji je 1969. godine vjenčao bračne parove.


Nakon homilije okupljeni supružnici obnovili su svoje bračne zavjete koje su izrekli i obećali jedno drugome na dan njihova vjenčanja.


Na kraju euharistijskog slavlja župnik je bračnim parovima uručio prigodne darove u ime cijele župne zajednice kao i uspomene na slavlje koje je u ime nadbiskupije potpisao nadbiskup Đuro Hranić. Proslava i druženje zlatnih jubilaraca nastavljeni su, nakon mise, u kršćanskoj ljubavi, uz čašicu razgovora i domjenak, u Pastoralnom centru, a koje su pripremili članovi župnog pastoralnog i ekonomskog vijeća. Među ‘’obnovljenim’’ mladencima bili su i Ivica i Nevenka Kožić iz Svetog Đurđa.


- Iznenadila nas je inicijativa župnika i doživjeli smo prekrasan čin. Bila nam je čast zajedno s ostalim parovima proslaviti pedeset godina braka. U proteklih pedeset godina supruga i ja smo se održali zajedno, a to je najvažnije, iako je bilo svega - istaknuo je Ivica, čija je supruga Nevenka istaknula da je njihov bračni život obilježio rad i razumijevanje.
- Dolazimo iz obitelji u kojima se teško živjelo, tako da smo naučili raditi i poštovati se. Radom i međusobnim razumijevanjem smo puno postigli, ali bila su i drukčija vremena. Današnji mladi žive u vremenu kada se teško odlučuju na brak i djecu. Opterećeni su mnogim stvarima koje dolaze naglo. No vrijeme brzo prolazi i treba ga pametno iskoristiti, a pogotovo ako imate s kim. I stoga je najvažnije ocijeniti je li vrijedno žrtvovati se ili ne za nekoga i za nešto - rekla je Nevenka Kožić i dodala za kraj da je vrijedno u životu sve napraviti u pravo vrijeme, bez obzira na to koliko bilo teško.


Snježana Fridl
Možda ste propustili...

KAMEROM SNIMATELJA ŽELJKA FELBARA

Veliko jezero, Europska Amazona, Velika rijeka

ŽUPAN DEKANIĆ PRIMIO I DARIVAO MALE NOGOMETAŠE

Uspješni limači NK-a Radnički

Najčitanije iz rubrike