Regija
SUDBINA GIGANTICE

Provjere kažu: statika Mimoze zasad je dobra
Objavljeno 17. rujna, 2019.
Dodatne provjere statike godinama prazne zgrade slijede nakon što se uklone ostaci njezina krovišta
ĐAKOVO

Nakon što je u svibnju/lipnju postavljena metalna zaštitna ograda oko zgrade Mimoza, bio je to nagovještaj da slijede aktivnosti u njoj, u prvom redu vezane uz, kako je zimus prilikom njezina darovanja Gradu Đakovu od strane RH najavio gradonačelnik Marin Mandarić, ispitivanje statike, odnosno stanja uopće, a koje će reći u kojem će smjeru teći sudbina tog armiranobetonsko-staklenog zdanja. Kako doznajemo od gradonačelnika Mandarića, IGH je već radio neke provjere statike Mimoze i ona je prema tim provjerama u redu.

- U IGH-u su rekli da bi bi bila još odrađena provjera statike zgrade nakon skidanja ostatka krovišta, a dosadašnja provjera je u redu - kaže Mandarić. Jer, nakon što je zgradu zimus RH darovala Gradu, na sjednici Gradskog vijeća (GV) tada se razvila rasprava o njezinoj sudbini, a kada je rečeno da će prije bilo kakve odluke prethoditi provjera statike koja će reći ima li zgrada uvjete za novi život ili će biti srušena. “Zgradu prvo treba ograditi, zabraniti pristup, počistiti te procijeniti njezino stanje, statiku. Struka će reći je li ona za išta ili ni za što, je li u stanju iskoristivosti ili za rušenje pa ćemo imati materijala za otresnice”, odgovarao je u veljači na sjednici GV-a Mandarić na upite o Mimozi. Ovo potonje, rušenje, očito, nije ni približni scenarij jer dosadašnje procjene dižu palac gore za statičnost zgrade.

Stariji Đakovčani dobro pamte vrijeme gradnje Mimoze kao tada perjanice moderne poslovne arhitekture za čije se idejno rješenje, materijale, veličlinu, sadržaje... nije štedjelo. I to, nova upravna zgrada Mimoza, trebala je potvrditi moć tadašnjeg PIK-a Đakovo, kasnije Đakovštine d.d. Jer, raspolaže površinom od čak 7.300 četvornoh metara, stotinama ureda, nekada reprezentativnom kongresnom dvoranom i dr., a na vrhu je u zlatna “pikovska” vremena imala čak i - fitness dvoranu za djelatnike. Bila je tada centar upravljanja Kombinatom, srce njegove administracije.

Vrijednost zgrade 2011. procijenjena je na 24,3 milijuna kuna, a, kako se čulo tijekom njezina preuzimanja, nema tereta. Zbog neplaćanja poreza RH ju je preuzela još 2000. Od tada su ideje za njezin novi život bile brojne - od bolnice, hospicija, staračkog doma... do preseljenja svih državnih i županijskih službi u gradu u nju, no potencijalni korisici tu ideju bivše gradske vlasti nisu prihvatili, pravdajući se da bi tako glomazno zdanje zahtijevalo velike režijske troškove. U čl. 2. ugovora o darovanju stoji da RH daruje Mimozu “za javne i društvene potrebe Grada”.
Suzana Župan
darovnica
za javne i društvene potrebe
CZSS će ipak u novosagrađenu zgradu
Razmišljanja što s Mimozom pokaže li se njeno stanje dobrim išla su u smjeru da ju se stavi u funkciju socijalnih usluga, da u nju preseli Centar za socijalnu skrb jer je podstanar u tijesnih ni 300 “kvadrata” suterena Doma za starije i nemoćne, kao i udruge. Čulo se pritom da se u tom slučaju koriste (i) sredstva Europskog socijalnog fonda. No, kako doznajemo od gradonačelnika, do realizacije te ideje ipak neće doći, a i ravnateljica CZSS-a Dubravka Petrović kaže da bi po najnovijem Centar išao u gradnju nove zgrade na obližnjoj, gradskoj čestici, za što želi na natječaj što ide 15. listopada.
Možda ste propustili...

U INDUSTRIJSKOJ ZONI STRIZIVOJNE

Kvadrat euro, razlika do realne cijene de minimis

VUKOVARSKO-SRIJEMSKA RIZNICA: ŽUPANIJA OBNAVLJA ŠKOLE I PRATI TRENDOVE

Područne škole važne za život sela, VSŽ ih podupire

Najčitanije iz rubrike