Autoglas
KOMUNALNI STROJ

Hrvatska tvrtka proizvela je LYNX - kompaktnu čistlicu
Objavljeno 17. rujna, 2019.
Uz izvrsnu funkcionalnost i upravljivost, LYNX odlično skuplja otpad s ceste

Lišće, otpadci, limenke – ništa nije problem za LYNX, prvu hrvatsku kompaktnu čistilicu, koju je proizvela domaća tvrtka RASCO, jedan od najvećih proizvođača opreme za održavanje komunalne infrastrukture u Europi. Njihovi pogoni u Kalinovcu kod Đurđevca i u Senti u Srbiji zapošljavaju ukupno 400 ljudi, a RASCO 80 posto prihoda ostvaruje od izvoza.

- LYNX je u cijelosti hrvatski proizvod, namijenjen čišćenju urbanih sredina. Ovakav stroj treba svaka komunalna služba te se nadamo da će LYNX pronaći put do svakog grada i općine u Hrvatskoj. Ponudit ćemo ga na više od 40 tržišta svijeta. Inicijalna testiranja, koja su odradili naši kupci diljem Europe, pokazala su da imamo izvrstan proizvod. LYNX je zbog svojih kompaktnih dimenzija, autonomije rada, okretnosti, učinkovitosti, udobnosti i jedinstvenih tehničkih rješenja trenutno najnaprednija kompaktna čistilica na tržištu - rekao je Ivan Franičević, predsjednik Uprave RASCO-a, istaknuvši kako im je cilj na globalnoj razini postati najveći proizvođač komunalne opreme u Europi.

Izuzetnim performansama LYNX-a svjedočio je i reli-vozač Juraj Šebalj, koji je nakon stotina testiranih automobila dobio priliku testirati i jedno komunalno vozilo. Šebalja je iznenadio LYNX-ov dizajn, funkcionalnost i okretnost. Uz samohodna vozila, RASCO u svom programu nudi i nadogradnje za zimsko i ljetno održavanje svih vrsta prometne infrastrukture - od autocesta, preko brzih cesta i urbanih sredina, pa sve do šumskih putova i vodotokova. Kupci na jednom mjestu i od jednog dobavljača dobivaju kompletno rješenje za sva vozila koja se koriste u održavanju komunalne infrastrukture.

Zaposlenike u podravskom kraju motiviraju na ostanak u Hrvatskoj ulažući u njih još dok su u školama i na fakultetima, pa tako surađuju sa školama u Bjelovaru, Virovitici, Koprivnici i Đurđevcu, a sa zagrebačkim Fakultetom elektrotehnike i računarstva razvijaju električni pogon za svoju novu čistilicu. Potpuno elektrificiranu verziju LYNX-a planiraju predstaviti početkom 2020. Projekt razvoja platforme LYNX kompaktne čistilice sufinanciran je od EU-a sa 16 milijuna kuna.

Pripremio: Milan Bugarić
Prva čistilica ide u Norvešku
Osnovna cijena novog komunalnog vozila doseže 80 tisuća eura. LYNX može pojuriti, kada treba, i do 50 km/h, a na cestama u Hrvatskoj može biti gotovo deset mjeseci u godini. Kvalitetu, iako je još u testnoj fazi, već su prepoznali kupci iz Europe. Prvi primjerak već je prodan, u Norvešku, a za deset čistilica zaprimljene su narudžbe.
Možda ste propustili...