Autoglas
EKSPERIMENT

Toyota testira automobil na solarni pogon
Objavljeno 17. rujna, 2019.
Japanski proizvođač automobila Toyota Motor eksperimentira s modelom Priusa na solarni pogon koji bi dokinuo potrebu za punjenjem električnih automobila na posebnim postajama. Inspiraciju su našli u novim, tankim solarnim pločama za satelite.

U projektu koji je financirala japanska vlada Toyotini su inženjeri postavili solarne panele na haubu, krov, stražnje staklo i bočne elemente karoserije kako bi utvrdili koliko struje mogu proizvesti iz Sunčeve energije. Struja iz solarnih panela ide izravno u pogonsku bateriju, što znači da se automobil može puniti i u vožnji i kad je parkiran.

Za sunčanih dana paneli mogu proizvesti dovoljno struje za prevaljivanje razdaljine od 56 kilometara. Usporedbe radi, prosječni Amerikanac dnevno prijeđe 47 kilometara, prema istraživanju AAA Zaklade za sigurnost u prometu. Rezultat je znatno lošiji u slučaju oblačnog vremena, ali i prevelikih vrućina. U takvim bi se uvjetima u stvarnoj vožnji automobil morao puniti na punionici.

Solarne su ćelije širine svega 0,03 milimetra, što znači da su dovoljno savitljive da se prilagode karoseriji auta. Inženjeri su morali formirati izolacijsku zonu između stakla, odnosno karoserije i panela, kako bi ih zaštitili, tako da su moduli solarnih panela u stvarnosti ipak široki oko jednog centimetara. U prtljažniku automobila nalaze se baterije za solarne panele, čime se težina vozila povećava za oko 80 kg. Model će biti komercijaliziran tek za nekoliko godina.H
Možda ste propustili...

MEĐUNARODNA UTRKA ODRŽAT ĆE SE 20. PUT

Jubilarni Rally Poreč donosi rasplet Prvenstva Hrvatske

INDUSTRY 4.0 RAZVOJ SOFTVERA U AUTOINDUSTRIJI

Tehnološki trendovi mijenjaju automobile

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana