Kultura
OSJEČANI USPJEŠNO ZAVRŠILI MINI TURNEJU

Nezaboravak - u Bugojnu doslovce dojurili, odjurili i pobijedili
Objavljeno 17. rujna, 2019.
Ravnatelj pohvalio i tehničku službu za izvrstan posao: na tri vrlo različite pozornice predstavu "odvozili" bez pogrješke

Dječje kazalište Branka Mihaljevića uspješno je završilo svoju mini turneju Bugojno - Maribor - Ljubljana. Naime, na ovaj su put krenuli s predstavom Nezaboravak, koju su odigrali na X. bugojanskom lutkarskom bijenalu, X. lutkarskom bijenalu u Mariboru te premijerno na slovenskom jeziku u Lutkovnom gledališču Ljubljana. U pripremama za premijernu izvedbu u Ljubljani zatekla ih je i vesela vijest da su u Bugojnu osvojili i jednu od glumcima najvažnijih nagrada - za najbolju predstavu, onu dječjeg žirija.


- Na bijenale u Bugojnu ove smo godine doslovce dojurili, odjurili i pobijedili. Nije zabuna, upravo tim redoslijedom. Naime, isti smo dan dojurili i odigrali predstavu, a sutradan ujutro odjurili ne uspjevši pogledati ni jednu od predstava na programu jer smo nastavljali put prema Mariboru. Ovaj dio o pobjedi na tom međunarodnom festivalu saznali smo tek u Sloveniji. Ponosan sam što je naša predstava Nezaboravak dobila nagradu dječjeg žirija (koju priželjkuju svi oni koji na takvim festivalima sudjeluju) jer to je dokaz da se djeci može svidjeti predstava u kojoj tematika nije "ružičasta" i nema sretan kraj, i da, koja na kraju priče ima smrt voljene osobe. Da smo doprli do srca dječje publike, prepoznali smo već tijekom izvedbe jer su njihove reakcije bile točno onakve kakve mi mislimo da bi trebale biti, što znači da su pozorno pratili sve što se odvijalo na sceni. Smijali su se kada je bilo smiješno i zašutjeli kada je trebalo. Bilo kako bilo, čini se da nam Bugojno ‘leži‘, jer dva puta zaredom iz ovoga grada donosimo nagradu - kaže ravnatelj Ivica Lučić, koji u predstavi igra glavnu ulogu. Upravo je on prije dvije godine u Bugojnu nagrađen za najbolje glumačko ostvarenje, za ulogu u Devetoj ovčici, kao i kolegica Inga Malidža.


Ulogu Lučkine majke igra iskusna Aleksandra Colnarić koja je istaknula kako igranje na stranom jeziku nije lako jer zahtijeva mnogo pripreme i izrazito veliku koncentraciju. Iako joj ovo nije prvo iskustvo, igrala je Anicu i Danicu na njemačkom. I kada igraju na materinskm jeziku, dogodi se blokada, pojašnjava, a na stranom jeziku problem je što imaš samo znanje tog teksta bez konteksta i ne možeš se lako ‘‘izvući‘‘ improvizacijom.


- No ipak smo bolji nego Andrija i Anđelka kada putuju u Sloveniju, dobili smo pohvale publike, nakon predstave prilazili su nam roditelji zahvalni što smo učinili taj napor i odigrali predstavu na njihovu jeziku te uspjeli prenijeti emociju ove teške tematike i publici u Sloveniji - dodaje Aleksandra.


Za razliku od nje, mladoj Kristini Fančović (unučica Lučka) ovo je prvo iskustvo igranja na stranom jeziku. Bio joj je popriličan izazov u kratkom vremenu pokušati što bolje svladati jezik. Bilo je treme i uzbuđenja, ali se potrudila dati najbolje od sebe.
- Mislim da je publika uživala, a mi smo se vratili kući bogatiji za još jedno iskustvo - zaključila je Fančović.


Narcisa Vekić
Možda ste propustili...

NOĆ KNJIGE OTVORENA U NACIONALNOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI

Najmasovnija domaća manifestacija sa 1150 programa

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

U POVODU SVJETSKOG DANA KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Krleža, Zagorka i Tolkien u Noći knjige u Arkadiji

Najčitanije iz rubrike