Kultura
SANKTPETERBURŠKA KAZALIŠNA SEZONA

Balet "Solaris" bio je rasprodan mjesecima unaprijed
Objavljeno 17. rujna, 2019.
Gledatelji u Zagrebu još danas imaju prigodu upoznati suvremenu kazališnu scenu Sankt Peterburga u sklopu 13. međunarodnog festivala Sanktpeterburške kazališne sezone koji se održava u HNK-u u Zagrebu. Publici nudi četiri predstave vodećih sanktpeterburških kazališta, u režijama i koreografiji eminentnih ruskih kazališnih umjetnika. Festival je započeo predstavom Taras, osuvremenjenom verzijom povijesnoga Gogoljeva romana Taras Buljba, u režiji Sergeja Potapova, u izvedbi Festivalskog kazališta Baltički dom. U kazališnom foyeru je postavljena izložba mladog ruskog umjetničkog fotografa Pavela Frančišina Peterburg u zrakama sunca.


- Festival je jedinstvena prilika da se na pozornici HNK čuje ruski jezik, gledaju ruski glumci i osvjedoči o tom što se trenutačno događa u ruskom kazalištu. Sretni smo da sezonu možemo započeti neobičnim festivalom - rekla je intendantica Dubravka Vrgoč, podsjetivši na gostovanje Baleta HNK u Zagrebu u Sankt Peterburg s predstavom Smrt u Veneciji u travnju 2020.


- Najbolje predstave današnjega Sankt Peterburga trenutačno su u Zagrebu. Bogata scenografija, kostimografija u raskošnim predstavama očekuju gledatelje - dodaje Viktor Minkov, umjetnički ravnatelj festivala.


Predstavljene su dramske predstave Ludi novac i baletna predstava Solaris, za koju su ulaznice bile rasprodane dva mjeseca unaprijed.


- Koreograf i redatelj Jurij Smekalov poznatu je fantastičnu priču uzeo samo kao polazišnu točku predstave, što je vrlo hrabra i zanimljiva ideja uspostavljanja dijaloga između dramskoga kazališta i plesa - rekao je Leonard Jakovina, ravnatelj Baleta.


Mlado peterburško kazalište Masterskaja zatvara festival predstavom Tartuffe u režiji svog umjetničkog voditelja Grigorija Kozlova. Ovoga je puta Tartuffe estet, pjesnik, glazbenik. Toliko šarmantan da ga nitko ni ne želi sumnjičiti za laž i podlost. No, on je istančano, profinjeno utjelovljenje zla, Tartuffe opčinjava, podčinjava i pobjeđuje, bezbrižno uklanjajući prepreke s puta. Molierovski Tartuffe je komedija. I predstava teatra Masterskaja je komedija. U početku je to veoma smiješno, a zatim je iznenada i odjednom – veoma strašno. Strašno od uviđanja bespomoćnosti čovjeka pred navirućom silom. Od beskonačnosti mogućnosti zla. Od toga što će se odvrtjeti krug života, i Tartuffe će se vratiti. On je vječan i neizbježan.

Zadovoljstvo što se posljednjih godina suradnja sve više razvija izrazila je Elena Razdorskaja, zamjenica predsjednika odbora za kulturu grada Sankt Peterburga, dok je Anvar Azimov, veleposlanik Ruske Federacije u RH, rekao da se ovim događajem okreće još jedan list u razvoju rusko-hrvatskih odnosa i uvjeren je kako će posjetitelji uživati u programima. Ravnatelj Drame Ivica Buljan rekao je da je Rusija zemlja koja je sama za sebe poseban kazališni svemir. N.Vek.
Zagreb preplavljen ruskim umjetnicima. Iznimno gostovanje se događa možda jedanput u nekoliko desetljeća
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike