Kultura
FESTIVAL ORGULJE SV. MARKA

Ante Knešaurek izvodi Bacha i Buxtehudea
Objavljeno 17. rujna, 2019.
U sklopu 6. međunarodnog orguljskog festivala Orgulje sv. Marka četvrti koncert održat će orguljaš bazilike Presvetog Srca Isusova u Zagrebu, Ante Knešaurek, 18. rujna, a na programu su djela J. S. Bacha i D. Buxtehudea.


Skladatelj i orguljaš Ante Knešaurek, često istican od kritike po svojim vrsnim interpretacijama i improvizacijama, jedan je od rijetkih hrvatskih orguljaša koji se aktivno bavi orguljskom improvizacijom, nastavljajući tradiciju hrvatskih skladatelja, orguljaša i improvizatora poput Franje Dugana i Anđelka Klobučara. Glavni je orguljaš Bazilike Srca Isusova u Zagrebu od 1997. Predaje na katedri za kompoziciju i teoriju glazbe pri Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, a predavao je polifoniju, orgulje i improvizaciju na Institutu za crkvenu glazbu Albe Vidaković Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu.


Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu diplomirao je studije orgulja (kod Marija Penzara) i kompozicije (kod Marka Ruždjaka). Nakon magisterija orgulja u Zagrebu nastavlja poslijediplomske studije orguljske interpretacije i improvizacije na Visokoj školi u Detmoldu kod Norberta Düchtela i Grazu u razredu Gunthera Rosta. Orguljsku improvizaciju također studira u Hrvatskoj s Anđelkom Klobučarom, a među njegove učitelje ubrajaju se i Daniel Roth, Ludger Lohmann, Almut Rößler i Michael Gailit.


Dobitnik je niza nagrada među kojima se ističu Rektorova Nagrada Sveučilišta u Zagrebu 1998/1999., Nagrada Darko Lukić za najboljeg mladog glazbenika 2005. te nagrada za polifonu improvizaciju na međunarodnom natjecanju iz improvizacije pri Visokoj školi za glazbu i kazalište „Felix Mendelssohn Bartholdy“ u Leipzigu 1999. Dobitnik je i dviju velikih nagrada, Milka Trnina i Nagrade grada Zagreba, za integralnu izvedbu orguljskog opusa Johanna Sebastiana Bacha u suradnji s orguljašem Pavlom Mašićem, dio kojega je objavljen na njihovu albumu 100% BACH.

Za skladateljski rad nagrađen je nagradom Boris Papandopulo 2015. za simfonijsku poemu Mjesec. Godine 2019. izdavačka kuća Cantus objavila je njegov autorski CD s improvizacijama snimljen uživo na orguljama Bazilike Srca Isusova u okviru Muzičkog Biennala Zagreb 2017. N.Vek.
Možda ste propustili...

NOĆ KNJIGE U VINKOVCIMA

Prvi put u novoj zgradi Knjižnice

MANIFESTACIJA NOĆ KNJIGE 2024. U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI OSIJEK

Prigodni program bogat raznim događajima za sve dobi i ukuse

Najčitanije iz rubrike