Sport
SREBRNI STIGLI KUĆI

Bilo je suza, ali brzo smo shvatili što smo napravili i počeli slaviti
Objavljeno 15. rujna, 2019.
Malonogometna reprezentacija Hrvatske slavi osvojeno drugo mjesto na premijernom izdanju Europskog U-19 prvenstva u Latviji nakon što je u finalu izgubila od Španjolske sa 6:1. Eh, ta "furija", dok su svi ostali redom padali, Španjolska je za mlade "kockaste" ostala neosvojiva. Nije to iznenađenje, ipak, oni su druga dimenzija u odnosu prema svim ostalim momčadima koje su se okupile u Rigi. S njima su hrvatski reprezentativci otvorili i zatvorili prvenstvo, a u obje utakmice su izgubili, u prvoj 3:0, a u drugoj i onoj najvažnijoj 6:1. U međuvremenu su naši mladići pobijedili Nizozemsku (6:0), Ukrajinu (3:1) i favorizirani Portugal, (5:4 nakon šesteraca) i protiv svih očekivanja otišli u finale.

Nakon teškog poraza u finalnoj utakmici hrvatski malonogometaši bili su razočarani, bilo je suza i plača, ali ubrzo su shvatili da je drugo mjesto golem rezultat. U Latviju su otišli tiho, na njih nitko nije računao kao na momčad koja može osvojiti medalju, a kući su se vratili sa srebrom.

- Prije početka turnira nitko nije očekivao da ćemo doći do finala. Napravili smo baš pravo iznenađenje. Španjolci su vjerojatno najbolja momčad na svijetu, pripremili smo se najbolje što smo mogli, ali nije išlo - kazao je hrvatski izbornik Marinko Mavrović, kojemu je u Rigi pomoćnik bio osječki trener Marin Smoje. I nije bio jedini Slavonac na Europskom prvenstvu, jer su boje hrvatske reprezentacije branili mladi igrač Osijek Kelmea Filip Petrušić te vinkovačke Aurelije Duje Dragun.

Hrvatska futsal momčad je iz Rige u Zagreb stigla u nedjelju, a raspoloženje je bilo - odlično.

- Bili smo razočarani nakon finala. No brzo smo došli k sebi i shvatili što smo napravili. Čim smo kročili u autobus, počelo je slavlje. Ovo srebro je doista velika stvar - komentirao je ponajbolji hrvatski igrač Božo Sučić te kazao još koju o Španjolcima.

- Oni su klasa za sebe, ali možemo ih skinuti u budućnosti. Treba nastaviti raditi. Pokazali smo na ovom turniru karakter, na ovako velikim natjecanjima može vas izbaciti jedna pogreška. Oni su nas dobili u futsalu, ali zato smo mi bolji u stolnom tenisu, ha, ha, ha... Dobri su to dečki, bili smo u istom hotelu, pa smo zajednički kratili vrijeme između utakmica. Igrali smo stolni tenis, ali i zapjevali zajedno.

Hrvatski srebrni uglavnom su studenti, a mnogi od njih su ovo ljeto radili sezonske poslove na Jadranu, pa se spakirali i odazvali izborniku Mavroviću te otišli u Rigu i napravili fantastičnu stvar. Osvojili naslov europskih doprvaka u U-19 konkurenciji. I. Liović

Ivana Liović
- EP nam je bio odmor, raditi sezonu na Jadranu je puno teže - poručio je jedan od hrvatskih srebrnih igrača
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PLAN JE SKOVAN, ČEKAJU SE ODGOVORI IGRAČA

Revizija pa tek onda šoping

2

OBNOVLJENE TRIBINE

Nogometno igralište na osječkom Zelenom polju u novom ruhu

3

OSJEČANI U ZAVRŠNICI SPAŠAVAJU SEZONU

Zekić i momčad traže
zajedništvo i podršku