Novosti
OPĆINA ČEMINAC OBILUJE AFERAMA

Mogu li birači i institucije stati nakraj samovolji načelnika?
Objavljeno 16. rujna, 2019.
Pinjuh je bojkotirao provedbu brojnih projekata u Osječko-baranjskoj županiji

Općina Čeminac, koja prema posljednjem popisu stanovništva ima nešto više od 3000 stanovnika u četiri naselja, već mjesecima budi interes javnosti. Nije riječ o novim i velikim projektima, investicijama ili turističkim potencijalima, nego baš suprotno - o aferama, neobičnim odlukama Općinskog vijeća, prosvjedu mještana i policijskim istragama.

"Općinski faraon"
Početkom kolovoza, nakon akcije Uskoka i policije na području općine Čeminac, tijekom koje su pretražene općinske prostorije i kuća općinskog načelnika Zlatka Pinjuha, objavljeno je rješenje na temelju kaznene prijave PU osječko-baranjske o provođenju istrage protiv četvorice hrvatskih državljana zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti. Riječ je o općinskom načelniku Zlatku Pinjuhu, njegovim sinovima i predsjedniku Općinskog vijeća, Mariju Kralju. Tereti ih se da su se nepripadno materijalno okoristili na teret općinskog proračuna.

Općinsko vijeće donijelo je odluku o subvencioniranju stambenih kredita, a Pinjuh je navodno sa sinovima, bez zakonske osnove, sklopio ugovore o subvencioniranju kredita te im tako omogućio po 1000 kuna mjesečno. Time je, na štetu Općine, sinovima navodno do danas isplaćeno 25.000, odnosno 21.000 kuna. Nadalje, sumnja se kako je jednom od sinova neosnovano, iz općinskog proračuna, plaćen račun za popravak privatnog automobila, a službenom kreditnom karticom Općine kupovana roba za vlastite potrebe. Nadalje, Pinjuh je navodno trećeokrivljenom sinu, iako svjestan da ne ispunjava uvjete, odobrio isplatu proračunskih sredstava kojima su sufinancirani troškovi njegova prijevoza. Pinjuha se još tereti i zbog isplate potpore mladim obiteljima koju je, na Kraljevo traženje, navodno isplatio jednom od svojih sinova. Okrivljenici su, navodi Uskok, Općinu oštetili za najmanje 63.390 kuna, o čemu je Glas Slavonije pisao i ranije.

Protiv "općinskog faraona", kako su ga mještani nazvali, dio stanovnika Općine Čeminac još u ožujku 2017. organizirao je prosvjede pred općinskom zgradom pozivajući financijske institucije, DORH, Uskok i sudstvo da istraže navodne malverzacije s proračunskim novcem. Povećana stopa prireza na dohodak, uvođenje naknade za korištenje javnih prometnih površina za traktore i kamione, ukinuta odluka Općinskog vijeća o oprostu dijela zakupa državnog zemljišta donesena zbog elementarne nepogode, ali i drastično povećanje cijena vrtića, grobnih naknada, poreza na tvrtku, komunalne naknade..., samo su neki od razloga zbog kojih su ogorčeni mještani Čeminca organizirali prosvjed.

- Načelnik nenamjenski troši općinske prihode, pogotovo u dijelu potpora za koje nema osigurana sredstva, pa ih isplaćuje iz ostalih prihoda. Krivotvori odluke Općinskog vijeća, saziva sjednice protivno pravilnicima, na važne sjednice ne poziva oporbu i ignorira upute državne uprave. Zapošljava svoju djecu, rodbinu i prijatelje te rasprodaje općinsku imovinu u bescjenje, dok istovremeno izdašno plaća prijevozna sredstva i građevinske radove koje za njih obavljaju dvije povezane tvrtke, dijeleći ukupnu investiciju na nekoliko manjih – rekao je tijekom prosvjeda 2017. godine Petar Pranjić.

Samovolja u Općini Čeminac nastavila se sve do dolaska Uskoka, a čini se i nakon toga jer posljednje odluke Općinskog vijeća ponovo izazivaju nevjericu kod mještana Čeminca. Naime, izglasali su, na prijedlog načelnika Pinjuha, da će mu Općina proračunskim novcem platiti troškove odvjetnika u postupku u kojem ga se tereti da je istu tu Općinu financijski oštetio.

- Odluka je donesena, pa u konačnici iz proračuna može biti izdvojeno milijun i više kuna. I nikom ništa – konstatirao je za Glas Slavonije nakon sjednice Vijeća Marko Perković, oporbeni vijećnik, nazivajući sve skupa nastavkom provođenja samovolje. To više, dodaje, što je donesena i odluka o kreditnom zaduženju Općine za gradnju SRC-a u Grabovcu, u neposrednom susjedstvu OPG-a Pinjuh. Ističe kako će Općina na taj način biti prezadužena jer na naplatu još uvijek nije došao Društveni centar Općine Čeminac, vrijedan desetak milijuna kuna, a nije isplaćen ni Društveni dom u Kozarcu, što sve zajedno, s kreditom za SRC, iznosi 30-ak milijuna kuna.

Osim uvođenja neobičnih poreza i podizanja cijene života i rada u Općini Čeminac, načelnik je bojkotirao provedbu brojnih projekata koji se danas provode na području svih ili većine općina i gradova Osječko-baranjske županije. Svoje je odluke mještanima najčešće obrazlagao u pismima koja su podijeljena po poštanskim sandučićima. Mještani kažu kako se informacije i opravdanja koja Pinjuh donosi na kućne pragove u svojim "poslanicama" često drastično razlikuju od stvarne slike.

- Dok god ima većinu u Općinskom vijeću, može činiti što mu je volja, a mi mještani radije šutimo jer, kao što je poznato, on ne preže ni pred čim. Znate i sami koliko je puta mijenjao politički dres. Bio je on i u SDP-u, pa slijeva nadesno u HDZ i to, ako se ne varam, dva puta, pa je bio i u DC-u, pa čak i u HSP-u. Sad kad su ga izbacili iz HDZ-a, tko zna kamo će otići i tko ga više uopće želi u svojim redovima. Napokon je došao Uskok, mi u selu godinama pričamo o tome i čekamo da netko vidi što se ovdje događa - govori mještanin Čeminca. (Pinjuh je, doduše, preduhitrio vlastito izbacivanje iz stranke istupivši iz HDZ-a istoga dana kada je predloženo raspuštanje OO HDZ-a, nap.a.).

Prosvjedi
- Ne znam koju sam ja to političku moć mogao koristiti kao načelnik općine koja je manja od Općine Čeminac još početkom 2017. kad su mještani njegove općine pozivali Uskok. Mislim da je on jedini načelnik u našoj županiji čiji su mještani u više navrata javno izišli protiv načelnika, i to ispred općinske zgrade. Njegove su neobične odluke punile medijske prostore posljednjih mjeseci i bilo je pitanje trenutka kada će institucije reagirati. Mi u županiji imamo 42 jedinice lokalne samouprave i sa svima imamo izvrsnu suradnju osim s gospodinom Pinjuhom. Mislim da to govori dovoljno - rekao je župan Anušić ne želeći ulaziti u detaljnije komentiranje aktivnosti u Općini Čeminac, govoreći da je javnosti i onako sve jasno.

A je li javnosti, bar onoj u općini Čeminac, baš sve jasno na način kako je to župan htio reći - pokazat će vrijeme. Do sljedećih (redovnih) lokalnih izbora preostalo je još nešto manje od dvije godine. Tada će se pokazati jesu li u pravu oni koji tvrde da aktualni načelnik neće ‘‘prijeći ni izborni prag‘‘ i koji većinu u Općinskom vijeću ‘‘pozivaju da počne razmišljati vlastitom glavom‘‘, bez obzira na činjenicu što je mnogo vijećnika opterećeno činjenicom kako rade u općinskim tvrtkama odnosno ustanovama ili, pak, oni koji drže da su načelnikove odluke ispravne, svrhovite i moralne, donesene na dobrobit općine i svih njezinih mještana. A o njima bruje svi mediji, premda nije riječ o novim i velikim projektima, investicijama ili turističkim potencijalima, nego - o aferama. Za koje samo Pinjuh i njemu bliski tvrde kako, zapravo, nisu afere, nego nešto sasvim suprotno...

Ivica Getto
Ivan Anušić

osječko-baranjski župan

U županiji imamo 42 jedinice lokalne samouprave i sa svima imamo izvrsnu suradnju osim s Pinjuhom.
ZAUSTAVLJENI PROJEKTI U CIJELOJ BARANJI
Projekt širokopojasnog interneta za baranjske općine propao je jer je bilo potrebno ishoditi dozvole svih općina. Općina Čeminac još je jednom tako spriječila provedbu projekta na području cijele Baranje. Slično je bilo i s osnivanjem zajedničke baranjske profesionalne vatrogasne postrojbe, a načelnik Pinjuh nije se želio uključiti ni u sufinanciranje obroka za sve učenike na području općine. Taj je projekt provela Osječko-baranjska županije gdje ističu kako nisu željeli dopustiti da to što načelnik Pinjuh ne razumije dobrobit ovog projekta dovede do toga da jedino djeca iz Općine Čeminac nemaju besplatan obrok. S druge strane, u općinskom proračunu pronalaze se sredstva za isplatu nagrada načelniku za “dugogodišnji uspješni rad” i njegovu sinu Marku za sudjelovanje na natjecanju inovatorstva u Rumunjskoj, premda je sin zaposlenik Općine, ostvaraju se kreditna zaduženja jedna za drugim, koriste se službene kartice i automobili u privatne svrhe. Sve je to dovelo do istrage Uskoka, a Pinjuh opravdanje traži u političkom podmetanju prozivajući župana Ivana Anušića da je upravo on pozvao Uskok u Čeminac.
Možda ste propustili...