Novosti
REJTING IH GURA PREMA SURADNJI

Trend jačanja dviju najjačih stranaka mogao bi se nastaviti?
Objavljeno 16. rujna, 2019.
“Nema jakog lidera koji bi povukao nezadovoljnike u društvu, pa HDZ i SDP sada zajedno prelaze 50 posto potpore”, kaže Macan

Rezultati posljednjeg CRO demoskopa iznova su ponudili jačanje trenda u kojem dominiraju dvije najveće stranke - HDZ i SDP, dok čak i najjače ostale opcije na razini cijele RH, kao jedne izborne jedinice, jedva dosežu izborni prag. To je uspjelo samo Nezavisnoj listi Mislava Kolakušića (5,9 posto) i Mostu (5). U praksi bi to bilo nešto drukčije, jer je Hrvatska podijeljena na izborne jedinice, tako da bi još niz stranaka sigurno izborilo svoje zastupnike. U toj priči nikako ne treba zaboraviti i koaliciju Suverenista koji su na izborima za Europski parlament ostvarili izvrstan rezultat, no kada se u anketama nude pojedinačne opcije nema ih na obzoru.

Tih 27 posto potpore HDZ-u i 24,4 posto SDP-u, više je od 50 posto ukupnog izbora anketiranih, pa bi, da su sada izbori, sukladno D‘Hondtovoj metodi, njihov udjel u parlamentu bio i veći. Sukladno tome, kao i činjenici da neke od manjih stranaka nisu sklone suradnji s jednom od dvije najjače stranke, u slaganju parlamentarne većine HDZ i SDP bi, željeli oni to ili ne, bili upućeni ozbiljno razmišljati i o međusobnoj velikoj koaliciji.

Politički analitičar Davor Gjenero kaže kako možemo biti sigurni da u svojoj izbornoj jedinici IDS prelazi izborni prag te vjerojatno i Bandićeva stranka u Zagrebu te Čačićeva u 2. izbornoj jedinici, kao i ostatak desnice koji, ako se udruže, može biti konkurentan. Na pitanje jesu li ovakvi rezultati samo trenutačno gurnuli toliko u prvi plan dvije velike stranke, Gjenero kaže kako misli da to nije slučajnost.

Sve spremniji
- Sve je više ljudi spremno na opciju upućivanja HDZ-a i SDP-a jednih prema drugima, i, što je najvažnije, tako je i među dužnosnicima tih stranaka. Ne bih rekao da su manje stranke posebno pasivne, nego se radi o tome da je javnost postala nezainteresirana za njih. U svakom slučaju, ovaj trend će se produžiti, jer konačno imate i trend dobrog upravljanja tim dvjema strankama - zaključuje Gjenero.

Komunikacijski stručnjak Krešimir Macan smatra pak kako ovo nije nužno početak trenda jačanja dviju najvećih stranaka, nego pokazatelj da nedostaje jaki lider koji bi povukao nezadovoljnike u društvu. Podsjeća da su tu proteklih godina bili i laburisti, pa Orah, potom Most, Živi zid, a sada se čekalo Kolakušića, no njega zasad nema te smatra da nedostaje neki drugi lider.

- Škoro to ipak nije, pa su birači skloniji tim opcijama sada malo izgubljeni. U nedostatku prave opcije neki od njih vraćaju se SDP-u kao alternativi, ali i dalje vjerujem da postoji taj postotak, ovo što je imao Škoro prema anketama, iako to nisu sve njegovi birači, negdje do 20-ak posto mogućeg nezadovoljstva postojećim. I to netko sposoban uvijek može povući protiv "establishmenta", znači neku populističku opciju protiv velikih stranaka. Ali te osobe u ovom trenutku nema. Dakle, nije da birači baš toliko obožavaju velike stranke, ali je činjenica da su oni sada zajedno prešli 50 posto - kaže Macan.

Raste potpora
Prema njegovom mišljenju HDZ stabilno radi, a SDP je dobio vjetar u leđa raspadom Živog zida i uspjehom na EU izborima. Uz to se SDP i unutar sebe primirio, dodaje, pa iako nemaju jasnih programskih poteza ostaju gotovo jedina alternativa, dok se kod ovih manjih ne pojavi neka nova, jer taj populistički potencijal sigurno postoji.

- Dvije najjače stranke ovime bi došle na nešto više od 50 mandata i za većinu su im potrebni partneri.

S obzirom na animozitete koje imaju s nekim od manjih stranaka, SDP i HDZ vjerojatno će biti usmjereni jedni prema drugom. No, pitanje je hoće li i u jednoj i u drugoj stranci biti većine koja će to napraviti, jer to bi za njih bio velik izazov. U obje ima onih koji nikako ne žele tu suradnju i pitanje jest je li ona uopće moguća, i što bi donijela - smatra Macan.

Igor Bošnjak
GJENERO: IMAJU NEŠTO ZAJEDNIČKO
Sada ima još nešto zajedničko i u HDZ-u i u SDP-u. Nakon rekonstrukcije Vlade premijer Plenković shvatio je da je to dobro učinio s nultom tolerancijom rizika korupcije u Vladi, jer je pustio niz vodu sve ministre uz čija imena se to vezivalo, a Bernardić, pak, nakon što je prevladao ove koji su ga opstruirali i pokazao da može biti dobar predsjednik stranke, dobro čini što pitanje korupcije stavlja u fokus svojih predizbornih pokušaja. I još će bolje učiniti ako bude doista osvijestio da korupcija u Hrvatskoj nije problem jedne stranke, nego da je strukturni problem hrvatskog društva, kaže Davor Gjenero.
PRIMIRJE
Do prije nekoliko mjeseci pričali smo o jakim oporbenim strankama, a sada govorimo o dvostranačju. Stvari se očigledno lako mogu mijenjati ako se pojavi pravi lider. No, velike stranke ne smiju se zavaravati trenutačnim stanjem, jer je ovo za njih samo privremeno primirje, kaže Macan.
Macan ističe da su prije nekoliko mjeseci HDZ i SDP zajedno imali tek oko 40 % potpore
Možda ste propustili...