Svijet
PREPOLOVLJENA SAUDIJSKA PROIZVODNJA

Zbog napada na postrojenja zaprijetilo globalno poskupljenje nafte
Objavljeno 16. rujna, 2019.

Naftna proizvodnja Saudijske Arabije, najvećeg svjetskog izvoznika nafte, prepolovila se u nedjelju nakon subotnjih hutskih napada na naftna postrojenja u Abqaiqu i Khuraisu, što znači moguće globalno povećanje cijena nafte. Saudijska proizvodnja nafte smanjila se za 5, 7 milijuna barela dnevno, što je 5 posto svjetske proizvodnje nafte, rekla je državna naftna tvrtka Aramco.


Saudijska Arabija svakoga dana izvozi više od sedam milijuna barela nafte. Dnevno proizvodi oko deset milijuna barela nafte. "Abqaiq je vjerojatno najvažnije postrojenje za svjetsku opskrbu naftom", rekao je Jason Bordoff, ravnatelj Centra za globalnu energetsku politiku, Sveučilišta Columbia. "Rizik regionalne eskalacije, koji povećava svjetske cijene nafte, sada se znatno povećao", dodao je.


Abqaiq se nalazi 60 kilometara jugozapadno od Aramcova sjedišta u Dhaharanu. Postrojenje prerađuje sirovu naftu iz najvećeg svjetskog naftnog polja, Ghawara, dugačkog 280 kilometara i širokog 30 kilometara, te ga prevozi do terminala Ras Tanura, najvećeg naftnog terminala na svijetu, i Juaymaha. Nafta se također transportira zapadno, preko saudijskih crvenomorskih terminala.


Jemenski Huti, koje podupire Iran, preuzeli su odgovornost za napad, kako tvrde, s deset dronova, ali američki državni tajnik Mike Pompeo tvrdi da je za napad odgovoran Iran nazvavši akciju "napadom bez presedana na svjetsku opskrbu naftom". Iran je odbacio njegove optužbe. Irak je, pak, opovrgnuo navode da je njegov teritorij korišten za izvedbu napada.
Iran je poručio da je napad na naftne pogone odgovor jemenskih pobunjenika na ratne zločine saudijske koalicije u Jemenu. Neki su politički analitičari ocijenili da će napad na naftna postrojenja u središte staviti rat u Jemenu, najsiromašnijoj zemlji na Arapskom poluotoku, koji je odnio najmanje 10.000 života od 2015. i potaknuo najgoru humanitarnu krizu u svijetu u kojoj glad prijeti 20 milijuna ljudi. Arapska koalicija, predvođna Saudijskom Arabijom, koju oružjem i obavještajnim podacima pomaže Zapad uplela se u rat u Jemenu od 2015. protiv pobunjenih Hutija koji imaju potporu šijitskog Irana. Rat u Jemenu smatra se "posredničkim" ratom u kojem se za prevlast u regiji sukobljavaju sunitska Saudiijska Arabija i šijitski Iran. Hina/D.Pav.
Jason Bordoff

ravnatelj Centra za globalnu energetsku politiku Sveučilišta Columbia

Abqaiq je vjerojatno najvažnije postrojenje za svjetsku opskrbu naftom. Rizik regionalne eskalacije, koji povećava svjetske cijene nafte, sada se znatno povećao.
Možda ste propustili...

KIŠE I OLUJE U PAKISTANU:

Poginulo 50 osoba

POZIV ČLANICAMA EU-A ZA VOJNU POMOĆ UKRAJINI

Borrell: Šaljite proturaketne sustave

Najčitanije iz rubrike