Regija
POVELJA REPUBLIKE HRVATSKE VINKOVAČKIM JESENIMA

Male je čuvare tradicije gledala i predsjednica RH
Objavljeno 15. rujna, 2019.
Prodefiliralo više od 2500 djece u 62 skupine iz Hrvatske, BiH i Srbije

Galeriju fotografija pogledajte OVDJE.

 

VINKOVCI - Male čuvare tradicije koji su jučer, odjeveni u narodno ruho, uz pjemu, ples i prikaz običaja svog kraja, prodefilirali središtem grada na Bosutu, a riječ je, dakako, o Dječjim Vinkovačkim jesenima s tradicijom dugom pola stoljeća, osim brojnih Vinkovčana i njihovih gostiju, gledala je i predsjednica Republike, Kolinda Grabar Kitarović. Najstariji grad u Europi, s kontinuitetom postojanja od 8000 godina, još je jednom pokazao da se ima čime podičiti, a na ponos Vinkovcima su i "male" i "velike" Vinkovačke jeseni, koje već 54. godinu okupljaju sve one koji njeguju izvorni narodni izričaj i stvaralaštvo iz svih krajeva Hrvatske, što ovih dana u rujnu Vinkovce čini "Hrvatskom u malom".
Više od 2500 malih čuvarica i čuvara tradicijske kulture, u 62 skupine iz 19 hrvatskih županija i grada Zagreba, kao i iz BiH i Srbije, došli su u Vinkovce pokazati da nema potrebe brinuti o nasljednicima "starijih čuvara starih običaja", a valja podsjetiti i da je UNESCO svrstao Hrvatsku na drugo mjesto u Europi i peto u svijetu po čuvanju nematerijalne kulturne baštine.


- Vinkovci u ovih desetak dana postaju centar svijeta tradicijske kulture, a u tom smislu već 54. godinu imaju najveću i najznačajniju manifestaciju u RH - kazao je s pozornice pokraj "lampe nasred Vinkovaca", u ime domaćina, vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.


Predsjednica RH, ujedno i visoka pokroviteljica Vinkovačkih jeseni unazad pet godina, rekla je kako je "predivno biti u Vinkovcima, s mladim čuvarima tradicije i kulture koja se njegovala svih godina kroz pjesmu i ples, ali i ruvo što su ga tijekom dugih zimskih večeri radile ruke što su bile umorne od rada na poljima, ali nisu odustajale od svoje tradicije".


- Zahvalna sam svima koji čuvaju ovu tradiciju, organizatorima i svim sudionicima - rekla je Grabar Kitarović, koja je Povelju Republike Hrvatske za očuvanje hrvatske tradicije, kulture i narodnog bogatstva kroz manifestaciju Vinkovačkih jeseni uručila gradonačelniku Bosančiću kao predsjedniku Organizacijskog odbora.
Svečani mimohod Dječjih Vinkovačkih jeseni iznovice je oduševio sve prisutne, a mali folkloraši redom su dočekivani pljeskom. Vinkovci su blistali posebnim sjajem dok su Trgom bana Šokčevića, jedna za drugom, prolazile dječje folklorne skupine, a djeca pokazivala što su naučila od baka i djedova, majki i očeva, nastavljajući (o)čuvanje tradicijske kulture.

Sanja Butigan
Možda ste propustili...

POSAO ZA 60 RADNIH DANA

Golinci dobivaju LED javnu rasvjetu

U BARANJU STIGLA JOŠ JEDNA NAGRADA

Baranjski bećarac je Simply the Best

Najčitanije iz rubrike