Regija
U BELIŠĆANSKOJ ŽUPI BLAGOSLOVLJENI VITRAJI I SKULPTURA USKRSLI KRIST

Podsjetnici na poziv na prihvaćanje izazova i izgradnju bolje zajednice
Objavljeno 16. rujna, 2019.
BELIŠĆE - Velik dan jučer je proslavila Župa svetog Josipa Radnika u Belišću.
Ondje je u sklopu svečanog misnog slavlja koje je predvodio đakovačko-osječki nadbiskup, mons. dr. Đuro Hranić, blagoslovljeno osam vitraja u župnoj crkvi u Belišću te skulptura Uskrsli Krist u ulici Kralja Tomislava (na lokaciji Belišćanima poznatijoj kao Oštri ćošak). Trodnevnu pripravu uoči tog važnog događaja, koja je počela u četvrtak, 12. rujna, predvodio je fra Bernard Rubinić, prvi belišćanski župnik.


Valja podsjetiti da je autor idejnog rješenja vitraja u crkvi akademski slikar Marijan Jakubin iz Zagreba, a predstavljaju sedam svetih sakramenata i "Pjesmu stvorova" sv. Franje Asiškog. Vitraj u krstionici triptihalna je kompozicija triju motiva za sakrament krštenja, a vitraji su u cijelosti financirani donacijama župljana. Izvođač radova je obrt Vitraji Stab iz Zagreba, a radovi su trajali od svibnja 2018. do rujna ove godine.


Autor idejnog rješenja skulpture Uskrsli Krist, koju su zajednički otkrili nadbiskup Hranić, prvi župnik Rubinić i provincijal Ivo Martinović, akademski je kipar Petar Ujević iz Zagreba. Skulpturu čini križ visine 3,3 metra čiji je središnji dio otvoreni zračni prizor (silueta raspetoga Isusa Krista), a ispred križa je skulptura uskrslog Krista izrađena od bronce visine 2,4 metara. Križ je izradila tvrtka Weldex d.o.o. iz Belišća, a skulptura je izlivena u Ljevaonici Ujević u Zagrebu. Arhitektonsko rješenje cjelokupnog spomeničkog prostora potpisuju domaći arhitekti Domagoj Ivanović i Ivan Križić iz arhitektonskog ureda DIES d.o.o. iz Valpova. Taj je projekt realiziran uz donaciju Grada Belišća te brojnih županijskih tvrtki.
Projekt je započet u rujnu 2018., a završen u rujnu ove godine.
Lidija Aničić
Temelji crkvenog zajedništva
Govoreći o novim vitrajima koje je blagoslovio, nadbiskup Đuro Hranić je, između ostalog, naglasio i kako oni govore o našoj obdarenosti očevom ljubavlju i ljepoti života u njegovu domu, ali istovremeno progovaraju i o daru vjere i posvete milosti darovima i sakramentima i poruci da nas Otac uvijek čeka raširenih ruku. Skulptura Uskrslog Krista na lokaciji gdje je nekad davno bila podsjetnik je na poziv na prihvaćanje izazova, bezgraničnu ljubav i izgradnju i preobražaj svoje župne zajednice i svoga grada, jer to je temelj crkvenog zajedništva.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

2

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

3

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad