Mozaik
CHRISTIAN BALE O SVOM NOVOM FILMU “FORD V FERRARI”

Prizori utrka ne bi bili tako uzbudljivi i uvjerljivi da sam ja vozio u filmu
Objavljeno 16. rujna, 2019.
To je istinita priča o vizionarskom američkom dizajneru trkaćih automobila Carrollu Shelbyju i vozaču Kenu Milesu

Je li Matt Damon u stvarnom životu desna ruka viteza tame Robin, pitanje je koje Christian Bale zasigurno nije očekivao na konferenciji za novinare u povodu filma Ford v Ferrari, u kojem mu je glumački partner upravo spomenuta holivudska zvijezda, koja se nije pojavila na susretu s novinarima.

Pitanje koje je nasmijalo i Balea i okupljenu sedmu silu nije "nelogično": Matt Damon je snimao (a u stvarnom životu je i prijatelj) s Georgeom Clooneyem, Benom Affleckom, a sada i s Baleom, koji su svi redom glumili Batmana.

- Mislim da je pravo pitanje hoće li se skompati i s Robertom Pattinsonom (koji tumači Batmana u sljedećem filmu o DC junaku, nap. a.) - odgovorio je Christian Bale prihvativši zafrkanciju na račun svog glumačkog kolege, koji je (navodno) zakasnio na konferenciju, a nakon kratkog razmišljanja dodao: "Dobro ću i dugo razmišljati o toj važnoj temi. Ako treba i do kraja života, ali odgovor ću zadržati za sebe, ali znate li što je još zabavnije? Prije nekoliko dana bili smo zajedno vani i netko nam je prišao i čestitao mu što je odlično odglumio Robina, pa mu je Matt morao objasniti da je to bio Chris O’Donnell, ha-ha-ha!"

Najslavniji velški glumac u Hollywoodu (doduše, njegovi su roditelji Englezi, no Bale se stjecajem okolnosti rodio u Walesu) bio je prisiljen odgovoriti i na pitanje što misli o tome što ga publika uglavnom pamti kao Batmana.

- Lijepo je to - bio je njegov kratak odgovor kojim je jasno sugerirao da mu je dovoljno pitanja o mračnom stripovskom junaku, kojega, prema vlastitoj izjavi, više ne namjerava tumačiti, i da je došao kako bi govorio o svom novom filmu koji je u Torontu doživio međunarodnu premijeru, no sedma sila je iz rukava ipak izvukla još jednu filmsku referencu upitavši Christiana Balea kakav je bio osjećaj opaliti šakom po nosu Matta Damona, duhovito etiketiravši taj prizor u filmu Ford v Ferrari kao sukob Batmana i Jasona Bournea.

- Bilo mi je to pravo zadovoljstvo, ali, čini se, i njemu, jer je više puta tražio da ponovimo scenu. Dobro je glumio primanje batina - duhovito je odgovorio briljantni holivudski glumac, koji iz filma u film dokazuje svoj raskošni talent, pa nastavio u ozbiljnijem tonu: "Šalu na stranu, Matt je sjajan glumac i vrhunski profesionalac s kojim je gušt snimati jer daje sve od sebe i ostavlja mnogo prostora svojim glumačkim partnerima da se razmašu."

Oktanska automobilistička drama Ford v Ferrari u režiji Jamesa Mangolda (Hod po rubu, Wolverine, Logan) temelji se na inspirativnoj istinitoj priči o vizionarskom američkom dizajneru trkaćih automobila Carrollu Shelbyju (Matt Damon) i neustrašivom britanskom vozaču Kenu Milesu (Christian Bale), koji su usprkos međusobnim sukobima i privatnim problemima zajedničkim snagama uspjeli u Fordovu bolidu nadmašiti do tada nedodirljiv Ferrarijev tim u legendarnoj utrci 24 sata Le Mansa 1966. godine.

- O bože, kad se samo sjetim! Bio je to stari Buick koji se sav tresao u vožnji, ha-ha-ha! Dijelio sam ga s tatom, nismo si mogli priuštiti nikakav bolji auto. Danas imam prekrasni suvremeni pickup, ali moram priznati da je bilo prokleto zabavno voziti taj stari Buick! - odgovorio je Bale na novinarsko pitanje koji mu je bio prvi automobil u životu.

Slavni holivudski glumac poznat je po tome što se potpuno uživljava u svoje likove i uvijek je spreman (i) na ekstremnu fizičku transformaciju, pa nikoga nije iznenadilo što je nakon uloge Dicka Cheneya u svom prethodnom filmu Čovjek iz sjene (Vice), za koju se udebljao punih dvadeset kilograma, za potrebe snimanja ovoga filma bez problema skinuo još i veću masu kako bi portretirao lik mršavog vozača trkaćeg bolida.

- On je otac, suprug ali i oktanski ovisnik koji živi 350 km na sat, ne znajući hoće li završiti utrku - kaže Bale o svom liku, koji ga je, prema vlastitom priznanju, privukao jer je riječ o čovjeku koji je kompleksan i zaokružen, pa dodatno objašnjava: "Ken je tip koji ima muda. Bio je u Drugom svjetskom ratu, borio se na Dan D u Normandiji, bio je pripadnik tenkovske jedinice i oslobađao je zarobljenike koncentracijskih logora. Sve je u životu postigao sam i kad je pomislio da je kasno za nove velike stvari i pobjede, u njegovu se životu pojavi Carroll, s kojim se popne na vrh svijeta."

Iako je prije svega riječ o drami o prijateljstvu i odnosu dvaju muškaraca koja su zadivila automobilistički svijet svojim uspjehom, Ford v Ferrari nudi i pregršt oktanske akcije i briljantno režiranih prizora automobilističkih utrka.

- Volio bih da mogu reći da sam ja sjedio u tim trkaćim bolidima i vozio u svim tim prizorima, ali morao sam se podsjećati da sam ja ipak samo glumac pa su za taj dio posla bili zaduženi neki od najboljih svjetskih vozača i automobilističkih trkača. Da sam ja vozio, prizori utrka ne bi ni blizu bili tako atraktivni i uzbudljivi i toliko uvjerljivi - priznaje Bale referirajući se na hiperrealistične prizore utrka koji na velikom ekranu djeluju gotovo dokumentaristički.

Iz Toronta: Stjepan HUNDIĆ
Možda ste propustili...

TRAILER ZA NOVI FILM S JOAQUINOM PHOENIXOM I LADY GAGOM

Joker više nije sam, s njim je Harley

PETI SINGL S IŠČEKIVANOG STUDIJSKOG ALBUMA

Grše objavio novu pjesmu i videospot "Dalmatino"

Najčitanije iz rubrike