Kultura
IZLOŽBA U SLAVONSKO-BRODSKOJ GALERIJI “BECIĆ”

Drveni Ružićev obojeni reljef "Vrata" nikada do sada nije bio predstavljen
Objavljeno 16. rujna, 2019.

Vezani članci

LIKOVNI SALON VLADIMIR BECIĆ U SLAVONSKOM BRODU

100. godišnjica rođenja Branka Ružića

Neki od 10 radova istaknutoga hrvatskog kipara Branka Ružića, koji se dosad nisu mogli vidjeti, izloženi su prvi put na izložbi Vrata, varijacije, koju su priredili Galerija umjetnina grada Slavonskog Broda, Gradski muzej Sisak i Umjetnička akademija Sveučilišta u Splitu, a nakon postava u Galeriji Becić u Slavonskom Brodu seli se u Sisak. Izložbom se obilježava stogodišnjica Ružićeva rođenja, ali i 15 godina otkako je Galerija Ružić otvorila vrata posjetiteljima.

Na izložbi su predstavljeni Ružićevi radovi iz fundusa Galerije umjetnina, Moderne galerije u Zagrebu i dviju privatnih zbirki. S pomoću motiva vrata interpretiranog u svim materijalima kojima se Ružić izražavao, publika upoznaje glavne odlike njegove poetike: čest povratak istomu motivu, variranje kombinacija motiva te rad u različitim materijalima - drvu, bronci, papirmašeu, terakoti, pa čak i koncem na platnu. Drveni obojeni reljef Vrata iz zbirke varaždinske umjetnice i kolekcionarke Hede Rušec, nikada nije bio predstavljen na izložbi, niti je fotografija tog rada dosad bila objavljena.

Autorice izložbe su Romana Tekić, ravnateljica Galerije umjetnina, i dr. sc. Sagita Mirjam Sunara, prodekanica za umjetnost, znanost, međunarodnu suradnju i ECTS splitske akademije, autor likovnoga postava je Vedran Perkov, a grafički je oblikovao Nikola Križanac.

- Iako je središte izložbe pomaknuto s jednih na sva Ružićeva vrata, nadam se da će uspjeti skrenuti pozornost nadležnih ustanova na alarmantno stanje sisačkih skulptura i na nužnost izdvajanja novca za njihovo očuvanje. Nadam se da će potaknuti i stručnu javnost i stanovnike radničkog naselja Željezara da se uključe u raspravu o budućoj prezentaciji Ružićevih reljefa, i s obzirom na lokaciju i s obzirom na tehničko ostvarenje - kaže dr. sc. Sunara, koja neumorno radi na restauraciji i osiguranju uvjeta za očuvanje sisačkih spomenika.

Na izložbi se premijerno prikazuje dokumentarni film Vrijeme nije pomoglo o reljefu Vrata koji je Ružić izradio u Koloniji likovnih umjetnika Željezara Sisak 1984. Zbog desetljeća izloženosti atmosferilijama, ali i zbog nebrige, u lošem je stanju. Nedavno je demontiran i trenutačno čeka konzervaciju i restauraciju. Film pruža uvid u znanstveno-stručna istraživanja koja prethode konzervatorsko-restauratorskim zahvatima na skulpturama na otvorenom.

Među izloženima je i rad Vrata, obojeno drvo, 1987. ili 1998., iz privatne zbirke Hede Rušec. Kako nam je sama rekla na izložbi, Branko Ružić ova je Vrata izradio prema njezinoj narudžbi:

- Bila sam jako oduševljena njegovim radovima na jednoj izložbi u Varaždinu. Jedan mi se posebno svidio i pitala sam ga mogu li to kupiti. Odbio je. Po povratku u Zagreb jedan mu je prijatelj rekao da bi moje riječi trebao ozbiljno shvatiti. Dogovorili smo sastanak u Zagrebu. Imam jedan prostor u koji je smješten s drugim radovima, a za ovaj su unuci rekli da ga ne smijem skidati.

Branka Starčević Tesari
Heda Rušec bavi se tapiserijom, kostimografijom, slikarstvom, kiparstvom, keramikom i primijenjenom umjetnošću
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike