Zdravlje
RAZMISLITE O ŽELJAMA I ZADAJTE SI IZVEDIVE CILJEVE

Hodanje i vožnja biciklom izvrsni za vraćanje u formu
Objavljeno 16. rujna, 2019.

Vezani članci

STUDIJA DOBROBITI KRETANJA

Čak je i malo vježbanja povezano s dužim životom

PLIVANJE UMARA, ALI I OPUŠTA TIJELO

Svatko nakon plivanja dobro spava

Kako biste postigli optimalan rezultat, dobro razmislite o tome koje su vaše želje i potrebe i zadajte si izvedive ciljeve. No nemojte očekivati da će se u kratkom razdoblju dogoditi čudo ni da će se vaše tijelo odmah preoblikovati.


Premda se tijelo opire i misli da ne može, prve korake treba učiniti razumom – natjerajte se ako nema druge. Već i manji koraci pomoći će smanjenju umora, a čim se to počne događati, daljnji napredak bit će lakši i brži. Za početak, koliko god je moguće izbjegavajte vožnju automobilom. Pješačite do posla, škole ili fakulteta, a ako je udaljenost koju svakodnevno morate prijeći da biste obavili osnovne dužnosti velika, siđite s autobusa ili tramvaja dvije-tri postaje prije i ostatak puta propješačite. Hodanje je izvrsna rekreacija, no svakako pripazite na obuću - trebala bi biti ugodna i anatomska. I hodanje i vožnja biciklom izvrsni su načini vraćanja u formu, pogotovo ako nemate previše vremena. Ako nakon nekoliko tjedana bar vikendom dodate hodanje uzbrdo ili vožnju rolama, bit će to napredak i za formu i za zdravlje. Naravno, svi savjeti ovoga tipa vrijede za zdrave osobe, a budući da nitko ne može biti sasvim siguran u svoje zdravstveno stanje, savjetuje se svake godine bar osnovni sistematski pregled ili konzultaciju s liječnikom prije intenzivnije tjelesne aktivnosti, odnosno značajnijih promjena navika.


Važno je naći mjeru između previše entuzijazma i preslabog treninga: započnite kraćim rutama, ne nužno svaki dan. Najbolje je aktivirati se isprva svaki drugi dan ili nekoliko puta tjedno, sve dok ne osjetite da vam pješačenje ili vožnja više nisu naporni. Dva do tri puta tjedno najviše je što savjetujemo početniku. Uostalom, više od toga rijetko kad i stižemo. Naravno, nije dobro ni zadovoljiti se previše laganim tempom – ipak je važno uznojiti se, odnosno ubrzati srčani ritam. Možda će vam isprva biti jako naporno, no nemojte odustati, jako je važno održati kontinuitet, jer inače neće biti pravih rezultata.


Naravno, na raspolaganju vam je i organizirano vježbanje: možete se priključiti nekom aerobik, fitnes ili pilates-centru, no ako niste duže vježbali, nemojte odmah “navaliti”. Vježbanje u specijaliziranim centrima zahtijeva pridržavanje rasporeda i dolazak na vrijeme, ali ima i brojne prednosti: u skupini se dokazano lakše zadržava motivacija, a stručnjak će pomoći u odabiru za vas najpovoljnijeg tempa i vrste vježbi. Svakako s trenerom razgovarajte o svojim dosadašnjim navikama, a ako opazite da ne možete slijediti tempo treninga, pridružite se grupi s laganijim programom.


Kakvu god rekreaciju (ili kombinaciju različitih aktivnosti) odabrali, bitno je pretvoriti je u svoju nezaobilaznu rutinu. Ubrzo ćete se osjećati puno bolje te ćete samim time učiniti jako puno za zdravlje, a bolji izgled slijedit će kao prirodna posljedica. J.Kn.
Pripazite na odgovarajuću prehranu
U slučaju samostalnog vježbanja kod kuće, idealno bi bilo uvesti režim aktivnosti tri puta tjedno po tridesetak minuta, a kako napredujete, pojačati tempo na svaki drugi dan. Pripazite i na prehranu, jedite više voća i povrća. Teška će vas hrana samo dodatno umoriti.
Možda ste propustili...

SAVJET NE MOŽEMO SVE KONTROLIRATI

Učestali mikrostres itekako crpi energiju

ORGANIZAM SE PRIRODNO POČINJE REGENERIRATI

U proljeće se javlja svjež nalet energije

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SAVJET NE MOŽEMO SVE KONTROLIRATI

Učestali mikrostres itekako crpi energiju

2

STUDIJA UBLAŽAVANJE MENTALNIH I FIZIČKIH TEGOBA

Ljudski dodir može smanjiti bol, depresiju i tjeskobu

3

ISTRAŽIVANJE

Više sitne plave ribe umjesto crvenog mesa