Objavljeno 16. rujna, 2019.
Istraživanje je ponovno pokazalo da je manja vjerojatnost da će ljudi koji redovno uključuju orašaste plodove u prehrani imati srčanu bolesti, ili dijabetes tipa 2, od onih koji ne jedu redovno ove plodove. Osim toga, istraživanje je pokazalo i da redovno konzumiranje orašastih plodova ne pridonosi pretilosti, usprkos činjenici da su orasi bogati kalorijama. Većina studija otkriva da vrsta oraha ili maslaca nije važna. Na primjer, jedno istraživanje kod više od 6000 žena s dijabetesom tipa 2 otkrilo je da jesti pet ili više obroka bilo orašastih plodova, bilo maslaca od kikirikija tjedno, značajno smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Bademov maslac ipak je malo zdraviji od maslaca od kikirikija, ako se konzumira u umjerenoj količini.
Oba maslaca poznata su po tome što su dobri izvori biljnih masnoća i proteina.
J.Kn.