Novosti
“MARKO BABIĆ”

Otvoren Centar za obuku i razvoj vođa
Objavljeno 13. rujna, 2019.
U vojarni "Josip Jović" u Udbini svečano je u petak otvoreno Središte za razvoj vođa "Marko Babić", a predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović predala je diplome i značke instruktorima koji su prvi prošli tu zahtjevnu obuku.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević te načelnik Glavnog stožera OS RH, general zbora Mirko Šundov, u svojim su govorima posebno istaknuli da je to središte ustrojeno prema modelu Središta gardijskog za specijalističku obuku dočasnika "Damir Tomljanović Gavran", koje je djelovalo u Šepurinama od 1994. do 2000., a čiji je idejni začetnik bio general Ante Gotovina.

Ministar Krstičević posebno je naglasio da nasljeđe Domovinskog rata i slobodu trebamo braniti po svaku cijenu, te da smo Hrvatsku vojsku radi našeg naroda dužni jačati, modernizirati i unaprjeđivati da bi se mogla oduprijeti svim današnjim sigurnosnim izazovima. Obrativši se vojnim izaslanicima Diplomatskog zbora iz država članica NATO-a, pozvao ih je da prenesu u svoje države naš poziv da što prije upute svoje polaznike na obuku u to središte kako bi ono što prije dobilo i međunarodni karakter. Glavni je cilj osnivanja ovog obučnog središta jačanje sposobnosti dočasnika i časnika Hrvatske vojske, kao visokomotivirane vođe koji će razumjeti vojnike i voditi ih osobnim primjerom. General zbora Mirko Šundov pojasnio je da će skupnici i zapovjednici viših razina ovdje stjecati vještine vođenja i zapovijedanja postrojbama prema zahtjevima modernoga vremena. H
BERETKA
Posebni savjetnik ministra obrane, umirovljeni general-pukovnik Ante Gotovina, za svoje je zasluge u Domovinskom ratu od zapovjednika Središta za razvoj vođa “Marko Babić”, pukovnika Tomislava Kasumovića, dobio beretku tog središta. Središte je otvoreno činom otkrivanja obilježja na ulazu, a u čast Marka Babića, heroja Domovinskog rata, čast da to učine dobili su njegova sestra i brat, Katica Lozančić i Ivan Babić.
Možda ste propustili...