Novosti
PREDSJEDNIK SDSS-A JOŠ UVIJEK VAŽNA POLITIČKA TEMA

Hvidra osuđuje Pupovca, a HNS istup Hvidre kao napad na manjine
Objavljeno 13. rujna, 2019.

Glavni odbor Hvidre osudio je izjave predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca i pozvao ministra pravosuđa da se javno očituje o tome je li on njima počinio bilo kakvo kazneno djelo, pri čemu je ocijenio kako SDSS nije poželjna stranka u RH i nije relevantan predstavnik svih Srba.

"Šokirani smo činjenicom da prije tri dana nije našao za shodno obrazložiti, a kamoli da se eventualno ispriča", rekao je predsjednik Glavnog odbora Hvidre Josip Periša. On smatra i da je Pupovac svoju konferenciju iskoristio kako bi dijelio lekcije što ga sve boli u zemlji. "Njega boli ‘ušato‘ U, njega boli ‘za dom spremni‘ i to jako vrijeđa njegove osjećaje", kazao je. Također, upitao je Pupovca je li obitelji 1800 nestalih hrvatskih branitelja vrijeđaju osjećaji da ne znaju gdje se nalaze njihovi posmrtni ostatci ili 36.000 ratnih vojnih invalida bole njihove rane. Kazao je da Pupovcu smeta "za dom spremni, ali ga ustaške kune u džepu ne žuljaju." Naveo je kako manjine trebaju biti u svakoj vladi, ali nisu sretni ako ta nacionalna manjina ne poštuje hrvatske zakone.

Premijer Andrej Plenković novinarima je rekao da nije gledao konferenciju za novinare Hvidre te nije primjetio "da ima bilo kakvog tona koji bi podrazumijevao očekivanja od Vlade". "O partnerima u parlamentarnoj većini odlučivat će HDZ i vodstvo HDZ-a, a ne netko drugi," rekao je. Na pitanje je li stav Hvidre i stav Josipa Đakića, Plenković je rekao da to treba pitati njega no dodao je kako će se Đakić ponašati kao lojalan član kluba HDZ-a.

Istup Hvidre osudio je HNS, ocijenivši ga kao "nedopustivi verbalni napad na nacionalne manjine." Predsjednik saborskog Kluba HNS-a Milorad Batinić kazao je kako su u izjavama predstavnika Hvidre "iščitali i malo vjerojatan, ali potencijalan iskorak" te organizacije. "Izgleda da su ozbiljno počeli osuđivati ustaštvo, NDH i svaku aluziju na taj nedemokratski režim. To nam daje za pravo vjerovati da će ubuduće svaki istup ljudi poput Marka Skeje, Dražena Keleminca, uzvik ‘za dom spremni‘ i isticanja slova U jednako žustro osuditi i tražiti preispitivanje kaznene odgovornosti", priopćio je HNS.

I.Mikulić/Hina
Hvidra traži od ministra pravosuđa da se očituje o tome je li Pupovac počinio bilo kakvo kazneno djelo
Možda ste propustili...

MEDALJA ZA ARHITEKTURU

Nagrade Komore arhitekata

U OSIJEKU O KLIMATSKIM PROMJENAMA

Je li spas u povratku na stari sustav obrade tla?

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NADZIRU SE SVI PUTNICI IZ ITALIJE, ŠKOLE POZVANE NA OTKAZIVANJE PUTOVANJA

Koronavirus sve bliže Hrvatskoj: U Osijeku prodano čak 60 tisuća zaštitnih maski

2

MLADIĆ KOJI JE BORAVIO U MILANU POKAZUJE ZNAKOVE BOLESTI

Potvrđen prvi slučaj
koronavirusa u Hrvatskoj

3

PROBLEMI PROIZVOĐAČA U VIROVITIČKOJ ŽUPANIJI

Koronavirus zaustavio izvoz drvoprerađivačima