Regija
MALENI ŠIMUN JE NA FLORIDI USPJEŠNO OPERIRAN

Majka: Moj lav dobio je bitku nakon 9 punih sati
Objavljeno 14. rujna, 2019.
Potrebni su snaga i strpljenje za nastavak uspješnog liječenja, da ga što manje boli

Vezani članci

U BOLNICI ST. MARY SPREMNI - SRETNO!

Maleni Šimun sutra će na Floridi biti operiran i konačno prohodati

U NOGICAMA MU NEDOSTAJE VIŠE OD 25 KOSTIJU

Nakon operacije na Floridi, maleni Šimun će prohodati

ŽUPANJA - Maleni Šimun Stojanović iz Županje, koji će u studenome napuniti dvije godine, a čiju životnu bitku pratimo od samog početka, u četvrtak je operiran u bolnici St. Mary u West Palm Beachu na Floridi. Operaciju je s vrhunskim liječničkim timom obavio dr. Dror Paley, najpoznatiji svjetski stručnjak, koji je uspješno rješavao najteže ortopedske slučajeve u svijetu koje su svi drugi doktori otpisali. Šimunu je prekjučer amputirana natkoljenica lijeve noge koja nema funkciju, od dupliciranog femura rekonstruiran mu je kuk te je obavljena rekonstrukcija desnog stopala."S Božjom pomoći, Šimunova operacija dobro je prošla, dr. Paley je zadovoljan tijekom i završetkom operacije. Šimun je pospan, ali dobro. Sada je u sobi sa svojim roditeljima. Operacija je trajala punih 9 sati i ona je sada iza nas, sada je potrebna snaga i strpljenje za dalje što slijedi, da ga boli što manje i da bude sve dobro. Od ovoga trenutka idemo dan po dan. Hvala vam svima što ste Šimuna i njegove roditelje imali u svojim molitvama i mislima", objavljeno je u grupi Za šimunov korak.

Dječak je, podsjećamo, rođen s teškom i rijetkom dijagnozom spina bifida meningomyelocele. U ekstremitetima nogu nedostajalo mu je više od 25 kostiju, čašica u kuku i cijelo koljeno, a ima i duplicirani femur na ulazu u kuk. Na desnom stopalu imao je dva prsta, a na lijevom tri i jedan nerazvijeni, bez funkcije. Šimun ima i tzv. lijena crijeva te prekomjerno aktivan neurogeni mjehur, zbog čega se pet puta dnevno mora kateterizirati. Liječnici su konstatirali da je Šimun zasigurno jedinstven slučaj u svijetu i da se s takvim i tolikim deformitetima na jednome djetetu još nitko od njih nikada nije sreo niti je takav slučaj uvršten u medicinski priručnik, a sada će biti.

"Moj lav je dobio bitku nakon devet punih sati", objavila je majka Martina. Roditelji sada trebaju vremena da se prilagode novoj situaciji i svima neizmjerno zahvaljuju na molitvama, potpori i pomoći. Šimunov boravak u bolnici ovisit će o tijeku oporavka.

Marija Lešić Omerović
ŠIMUN ĆE UČITI HODATI UZ PROTEZU
Dječak će minimalno šest tjedana biti u gipsu i potom slijedi rehabilitacija. Kada skine gips i otekline mu splasnu, kreće se u izradu prve proteze, koja se čeka oko četiri tjedna. Naime, prvo će zbog stabilnosti učiti hodati s protezom koja je u jednom komadu i nije savitljiva jer dječak nikada nije stajao uspravno i bilo bi mu teško odmah u početku imati savitljivu koljensku protezu. Nakon povratka kući iz SAD-a, maleni Šimun će imati protezu na lijevoj nozi i samostalno hodati. Prema predračunu, operacija će stajati oko 1,1 milijun kuna, a troškove će pokriti HZZO. U cijenu nije uključena koljeno-proteza, roditelji će taj dio sami financirati uz pomoć dobrih ljudi. Naime, maleni je Županjac senzibilizirao javnost i ujedinio Hrvatsku koja je u akciji “Za Šimunov korak” pokazala veliko srce i spremnost pomoći u prikupljanju novca za protezu i troškove boravka u Americi.
troškovi
1,1 MILIJUN KN PLAĆA HZZO, A PROTEZU RODITELJI
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike