Regija
TVRTKA TEHNOSTAN IMA U VLASNIŠTVU ELEKTRIČNI AUTOMOBIL

Službeni električni automobil pune energijom iz fotopanela na krovu
Objavljeno 14. rujna, 2019.
VUKOVAR - Vukovarska gradska tvrtka Tehnostan od svibnja je vlasnik novog službenog vozila, električnog automobila Renault Zoe, za čije punjenje električnu energiju dobivaju iz fotonaponske elektrane postavljene na krovu upravne zgrade tvrtke.


Kristijan Lovrenščak, direktor Tehnostana, rekao je kako, s obzirom na to da se svrstavaju u velike potrošače struje, godinama imaju aspiraciju investirati i u proizvodnju električne energije, jer je ona sastavni i neizostavni dio troškova za toplinsku energiju.


- Došli smo na ideju da na tri najveća mjesta potrošnje investiramo u fotonaponske sustave. Cijena opreme na tržištu pokazala se optimalnom te smo odlučili, nakon solarnih termalnih panela u dvorištu kotlovnice u Borovu naselju, i dalje tijekom ove godine investirati u solarnu energiju - naveo je Lovrenščak.


Pojasnio je kako su poslije postavljenih fotonaponskih elektrana na krovovima kotlovnica u Borovu naselju i na Olajnici, isto učinili i na krovu upravne zgrade tvrtke Tehnostan. Koncem svibnja Fond za zaštitu okoliša raspisao je natječaj za kupnju električnih vozila na koji su se javili, jer je postojala i potreba za nabavom još jednoga vozila, s obzirom na to da su odnedavno upravitelji 12 višestambenih zgrada u Iloku.


- Dobili smo ugovor o dodjeli nepovratnih sredstava u iznosu od 40 posto. Usporedbom troškova klasičnog vozila i vozila na električni pogon, ovo će vozilo samo sebe otplatiti za manje od osam godina - poručio je Lovrenščak.


Kako je bilo nepraktično puniti vozilo na običnu utičnicu, jer to traje više od 20 sati, a bilo im je i nepraktično puniti ga ispred zgrade FINA-e gdje je dostupna javna punionica, odlučili su se na dodatnu investiciju i napravili punionicu u svome dvorištu. Sada imaju mogućnost u poslijepodnevnim satima, nakon završetka radnoga vremena, puniti vozilo potpuno besplatno sa solarnom energijom i svaki dan, ako za to ima potrebe. Punjenjem koje traje četiri sata ovaj automobil može prijeći 270 kilometara. Cijena vozila je 200 tisuća kuna, s tim da je Tehnostan za kupnju izdvojio 120 tisuća, dok je preostalo sufinancirao Fond za zaštitu okoliša.


Treba istaknuti kako punionica može puniti dva automobila, pa je u planu Tehnostana kupiti još jedno vozilo na električni pogon u iduće dvije godine.


Kako bi se uvjerili u isplativost investicije, ovu su gradsku tvrtku posjetili zamjenici gradonačelnika Ivana Mujkić i Marijan Pavliček, koji je i čestitao Tehnostanu ne samo na ovom ulaganju nego i na cjelokupnom radu. Podsjetio je kako su prije pet godina bili u velikoj dubiozi i s blokiranim računom, odnosno bili su sedam milijuna kuna u minusu, dok su danas respektabilna tvrtka koja uspješno posluje i ovakvim investicijama stvara dodanu vrijednost.


- Postavljanjem fotonaponskih ćelija dolazi do znatnih ušteda u njihovom poslovanju, što se reflektira i na krajnje korisnike. Od 1. travnja cijena plina u Hrvatskoj je porasla za sedam posto, dok je Tehnostan zahvaljujući ovakvim investicijama zadržao cijenu, pronalazeći uštede na drugim stavkama. Njihov primjer dokazuje kako se može uspješno voditi gradska tvrtka, a osim proizvodnje toplinske bave se i proizvodnjom električne energije - rekao je Pavliček.
Poručio je kako bi primjer poslovanja Tehnostana u budućnosti trebale slijediti i druge tvrtke. D. Korpoš
270

kilometara vozilo može prijeći nakon četiri sata punjenja
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike