Kultura
DVIJE IZLOŽBE U JEDNOJ VEČERI

Želimir Fišić i Fikret Balić u Vinkovcima
Objavljeno 14. rujna, 2019.
- Ovo je moja samostalna izložba nakon dugog niza godina. Predstavljam 30 radova nastalih u posljednjih deset godina. Mogu se vidjeti kombinirane tehnike na drvenim pločama i platnima. Sve je to tematski vezano kroz tri sekcije koje se nadovezuju jedna na drugu i čine skladnu cjelinu. Alegorijski je to prikaz, stara priča ispričana na nov način, prikaz predmeta u različitim fazama propadanja uz svjedoke, figure u prolazu. Priča o prolaznosti, svjedocima te prolaznosti, a to su ovdje različite olupine, stari brodovi, automobilske olupine... Ovo su ljudi iz moga okružja, odnosno uže obitelji - rekao je Želimir Fišić u povodu svoje izložbe u Galeriji likovnih umjetnosti ‘‘Slavko Kopač‘‘ u Vinkovcima.


Izložbu, koja se može pogledati do 30. rujna, prigodnim je riječima otvorio zamjenik vinkovačkog gradonačelnika Gabrijel Šokičić.


Iste je večeri u izložbenom salonu Art cluba Vinkovci otvorena samostalna izložba slika Fikreta Balića iz Nove Bukovice, Prostorna punoća.


- Sloboda i nesputanost u traganju za izrazom prirodno lako se stapaju s onim autorskim karakterom koji spontano reagira na svijet oko sebe. Tu je reakciju potrebno izraziti i iznijeti, a pritom je nužnost kojom se unutrašnja energija i intuitivni uvid materijaliziraju u slikarskom mediju često nesavladiva. Tako se u novom ciklusu slika Fikreta Balića doživljajni supstrat, osobni krajolici i osjećaji vezani uz njih ostvaruju u apstraktnim kompozicijama ogoljenima do snažne dinamike slikarske geste ili, korak dalje, u sažimanju do elementarne geometrijske igre kolorističkih odnosa - napisala je u predgovoru kataloga Kornelija Krpačić.
- Radim sa živim bojama. Kada mi dođe inspiracija, to ide jako brzo. Svaka slika ima svoj naziv i priču, a kako sam bio profesionalni glazbenik i čitav život u glazbi, cijelo sam vrijeme slikao. Sada više ne sviram, samo slikam i veliko mi je zadovoljstvo što sam počeo raditi ovu tematiku. Izlagao sam realizam, čak jedno vrijeme hiperrealizam, animalistiku, sve faze, a do ove sam došao nakon 15 godina rada - rekao je Fikret Balić. Izložbu je otvorila zamjenica vinkovačkog gradonačelnika Kata Krešić, a otvorena je do 28. rujna. M.Kokaj
Možda ste propustili...

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

NOĆ KNJIGE OTVORENA U NACIONALNOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI

Najmasovnija domaća manifestacija sa 1150 programa

PROMOCIJA KNJIGE JULIJANE ADAMOVIĆ “OČE, AKO JESI” U KLUBU KNJIŽARE NOVA

Veličanstven roman o ženama i muškarcima

Najčitanije iz rubrike