Kultura
NACIONALNI DAN KATALONIJE OBILJEŽEN PO PRVI PUT U HRVATSKOJ

Ovogodišnja La Diada pod sloganom - Vratit ćemo se
Objavljeno 13. rujna, 2019.
Književnom manifestacijom Riječi za jedan lapidarij – Novije katalonsko pjesništvo, koja se u organizaciji Hrvatskog PEN centra održala danas u prostoru Knjižnice Marije Jurić Zagorke, u Hrvatskoj je po prvi put obilježen Nacionalni dan Katalonije, poznatiji kao La Diada. Podršku ovoj manifestaciji koja je dio ovogodišnjeg, 7. festivala svjetske književnosti pružila je Delegacija Vlade Katalonije u jugoistočnoj Europi.


Pod sloganom „Tornarem (Vratit ćemo se)“ ovogodišnja La Diada posvećena je aktualnom političkom razvoju događanja u Kataloniji. U znak podrške oslobođenja katalonskih političara koje španjolska vlada unatoč naredbi Ujedinjenih naroda za hitnim oslobađanjem još uvijek drži zatvorenima, La Diada je proslavljena u 11 europskih država (Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske, Njemačka, Austrija, Slovačka, Italija, Švedska, Portugal Švicarska, Slovenija i Hrvatska) kroz različite kulturno-umjetničke manifestacije.


„Kultura i njeni stvaraoci oduvijek su bili na prvoj crti obrane ljudskih prava, a osobito u sadašnjim trenucima kada su vrijednosti Europe ugrožene. Nedopustivo je da u 21. stoljeću svjedočimo zatvaranju političara zbog toga što su pokušali odraditi mandat na legitiman i demokratski način. Jednako tako, nedopustivo je kršenje prava milijuna europskih građana u Kataloniji čiji legitimno izabrani predstavnici ne smiju sjediti u španjolskom Kongresu, Senatu, gradskom vijeću Barcelone te naposljetku u Europskom parlamentu“ istaknuo je Eric Hauck, delegat Vlade Katalonije u jugoistočnoj Europi prilikom otvorenja književne manifestacije u Hrvatskoj koja je ujedno i dio ovogodišnjeg, 7. festivala svjetske književnosti koji se od 8. do 14. rujna održava u Zagrebu.


Pod moderatorskom palicom predsjednika hrvatskog PEN centra, Tomice Bajsića, diskusiju o bogatstvu katalonskog pjesništva vodili su hrvatski akademik Tonko Maroević, autor poznatih djela „Bikova koža“ i „Riječi za jedan lapidarij – Novije katalonsko pjesništvo“ i Carles Torner, izvršni direktor međunarodnog PEN udruženja. Glumica Veronika Bach pročitala je odabrana djela iz Maroevićeve zbirke novijeg katalonskog pjesništva, pružajući na taj način podršku katalonskim političkim zatvorenicima te proslavi Nacionalnog dana Katalonije u Hrvatskoj.


Podsjetimo, Nacionalni dan Katalonije obilježava se 11. rujna kao sjećanje na poraz koji je katalonska vojska doživjela 1714. tijekom Rata za španjolsku baštinu kada je nakon 14 mjeseci opsade Barcelona pala u ruke španjolske vlade Filipa V, a Katalonija posljedično izgubila svoju nezavisnost. Nadalje, ovaj nacionalni praznik kontinuirano se slavi od 19. stoljeća, a značajnu potporu dobio je 2012. od kada više od 2 milijuna građana diljem Europe mirno sudjeluje u marširanju kojim traže slobodu i pravo na samoodređenje Katalonije. N.Vek.
Možda ste propustili...

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

Najčitanije iz rubrike