Magazin
TJEDNI OSVRT

Milanovićevi pucnji u prazno
Objavljeno 14. rujna, 2019.

​Bivši premijer i nekadašnji predsjednik SDP-a Zoran Milanović, koji se uključio u utrku za predsjednika Republike, gostujući u Nedjeljom u 2 te govoreći o svojoj kandidaturi, obrušio se i na svog bivšeg kolegu iz Ministarstva vanjskih poslova, a danas premijera i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića. Ustvrdio je da Plenković nema veze s HDZ-om. “Ja ga znam godinama i znam što je govorio o Tuđmanu i kakav je njegov stav... Bolje mu je da šutim”, izjavio je.

Ali bolje da je šutio jer očito još nije osvijestio da mu Plenković nije protukandidat, nego da je on glavni suparnik predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović, a ne Miroslav Škoro. Plenković mu nije ostao dužan, te mu je odgovorio: “Očito da u nedostaku argumenata, lažima, tračevima i insinuacijama hrani kompleks poraza na izborima 2016.”, izjavio je. Nadalje, podsjetimo da je i Milanovića pratio glas čovjeka koji kod kuće, u tajnosti čuva iskaznicu HDZ-a. Pa se često spominjala teza da ga je HDZ “ubacio” da rasturi SDP. Te glasine nikada, međutim, nisu dobile nikakvu potvrdu. Baš kao i ova o Plenkoviću. Znači, još jedan Milanovićev nepotrebni pucanj u prazno, iako je već imao niz izjava koje su šokirale, razljutile i pokazale veliku dozu neodgovornosti, udaljenosti od naroda i stvarnosti. No, sad je ponovno “uskrsnuo” te nastavio sa svojim biserima, tzv. “zoranizmima”.

Za sada pak jedino što znamo o njegovu izbornom programu jest da “želi biti predsjednik moderne, progresivne, znatiželjne i otvorene Hrvatske” te je ocijenio kako je Hrvatska “u stanju koje je popravljivo”. “Nisam nikad rekao da sam pošten političar. Pa će ljudi zaključiti kakav je moj karakter”, još je dodao. Zašto se odlučio kandidirati za predsjednika države, odgovorio je: “Nije dobro da sva jaja i sva perad idu u istu košaru. Nije dobro ni kad je dobro.” Dakle, opet ništa novo i konkretno. I komunikacijski stručnjak Zlatan Janković smatra kako Milanović svojim istupima ne čini ništa čime bi smanjio prednost koju sada ima aktualna predsjednica. “Ne čini ništa komunikacijski da smanji prednost Grabar-Kitarović, jer se igra političkog komentatora, a to je loša taktika. Ne mogu se dobiti izbori bez programa i na političkom komentiranju, i time da to bude jedini fokus i način komuniciranja”, rekao je Janković. Osim toga Milanović se zauzima i za neizravni izbor predsjednika u parlamentu, s obzirom na njegove gotovo nikakve ovlasti, pa visi i pitanje zašto se onda kandidirao za tu beznačajnu funkciju.

Za kraj dodajmo i da je predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić, prema pisanju Nacionala, otvorio frontu protiv njega nazvavši ga “satrapom koji je uništio sindikate” te će učiniti sve da doživi poraz.

Piše: Damir GREGOROVIĆ
Možda ste propustili...

NATO - 75 GODINA: OBLJETNICA PROSLAVLJENA I U HRVATSKOJ

Temelji sigurnosti jučer, danas i sutra

TEMA TJEDNA: SUPERIZBORNA PRVA TREĆINA

Do nove vlade prije europskih izbora

DR. SC. PREDRAG HARAMIJA, PROFESOR NA ZAGREBAČKOJ ŠKOLI EKONOMIJE I MANAGEMENTA

Ključ pobjede na saborskim (i predsjedničkim) izborima izborne su jedinice

Najčitanije iz rubrike