Učionica
USPJEŠNO ODRŽANA MEĐUNARODNA ZNANSTVENA KONFERENCIJA IWSSIP 2019 U ORGANIZACIJI FERIT-A

Predstavljeno 46 znanstvenih radova oko 150 autora iz 25 zemalja s pet kontinenata
Objavljeno 14. rujna, 2019.
Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek bio je domaćin i organizator međunarodne znanstvene konferencije 26th International Conference on Systems, Signals and Image Processing IWSSIP 2019.

Konferencija je održana u Osijeku, u Hotelu Osijek od 5. do 7. lipnja 2019., a cilj je bio omogućiti istraživačima i stručnjacima platformu za razvoj i širenje znanstvenih spoznaja iz područja teorijske, eksperimentalne i primijenjene obrade signala i slike. Znanstveni program konferencije IWSSIP 2019 bio je podijeljen u deset sekcija koje se bave danas vrlo aktualnim temama iz područja obrade slike i videa: obradom signala u elektronici, obradom i analizom biomedicinskih signala i slika, obradom slike i videa za autonomnu vožnju, strojnim učenjem te obradom signala u komunikacijskim mrežama i sustavima. U okviru programa održano je preliminarno predavanje, pet pozvanih predavanja renomiranih svjetskih znanstvenika, industrijska sekcija te je predstavljeno 46 znanstvenih radova od oko 150 autora iz 25 zemalja s pet kontinenata.

Preliminarno predavanje o povijesti IWSSIP konferencije održala je prof. dr. sc. Branka Zovko-Cihlar s Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Prof. dr. sc. Aleksandra Pižurica, s Department of Telecommunications and Information Processing, Ghent University, održala je zanimljivo predavanje o multimodalnoj obradi podataka i dubinskom učenju za digitalnu analizu umjetničkih slika. Prof. dr. sc. Andrea Tonello, s Institute of Networked and Embedded Systems, University of Klagenfurt, prezentirao je najnovije komunikacijske tehnologije koje se koriste u pametnim energetskim mrežama, a prof. dr. sc. Milan Bjelica sa Sveučilišta u Novom Sadu govorio je o praktičnom pristupu dizajna platforme za obradu slike i videa primjenom umjetne inteligencije u sigurnosno kritičnim primjenama poput autonomne vožnje. Metodologiju i aspekte primjene najnovijih tehnologija za e-obrazovanje predstavio je prof. dr. sc. Gregor Rozinaj s Faculty of Electrical Engineering and Information Technologies, Slovak University of Technology in Bratislava, a prof. dr. sc. Robert Cupec s FERIT-a Osijek održao je predavanje o otkrivanju i klasifikaciji objekata u 3D točkastim oblacima za mobilne robote.

Konferencija je rezultat višemjesečnoga rada oko 100 članova Međunarodnoga programskog i Međunarodnoga recenzentskog odbora te Organizacijskoga odbora pod vodstvom glavnih predsjedatelja konferencije prof. dr. sc. Snježane Rimac-Drlje i prof. dr. sc. Drage Žagara, programskih predsjedatelja prof. dr. sc. Gorana Martinovića i prof. dr. sc. Krune Miličevića te predsjedateljice za publiciranje prof. dr. sc. Irene Galić.
Snježana RIMAC-DRLJE
Tehničko susponzorstvo, suorganizatori i potpora

Važnost konferencije potvrđuje i tehničko susponzorstvo renomiranih znanstveno-stručnih organizacija iz područja elektrotehnike i računarstva. To su: European Association for Signal Processing – EURASIP, Akademija tehničkih znanosti Hrvatske, IEEE Croatia Section te njezina četiri odjela (Signal Processing Chapter, Communications Chapter, Systems, Man and Cybernetics Chapter, Reliability Chapter). Suorganizatori su konferencije Grad Osijek i Osječko-baranjska županija, a potporu su dale i tvrtke Ericsson Nikola Tesla d. d., Visage Technologies AB, RT-RK Institut Osijek, Apis IT te Hrvatska gospodarska komora.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike