Učionica
PROF. DR. SC. JURE MIRAT DEKAN MEDICINSKOGA FAKULTETA OSIJEK

„Postajemo fakultet 21. stoljeća koji prati svjetske trendove u svim područjima“
Objavljeno 14. rujna, 2019.

Medicinski fakultet Osijek najmlađi je medicinski fakultet u Hrvatskoj, a protekle je godine proslavio 20 godina od svojega osnutka. U tome relativno kratkom, ali dinamičnom razdoblju prošao je sve početne poteškoće s kojima se susreću svi mladi fakulteti.

Danas Medicinski fakultet Osijek postaje fakultet 21. stoljeća koji prati svjetske trendove u usvajanju novih nastavnih sadržaja, najsuvremenijih tehnologija i oblika provođenja nastave kako bi studenti koji ga završe bili na najvišoj mogućoj razini osposobljenosti za suvremene potrebe tržišta te stručne i etičke zahtjeve struke. Nastava koja se odvija na preddiplomskoj, diplomskoj i poslijediplomskoj razini te doktorskom studiju nastoji pružiti studentima najvišu razinu obrazovanja i osposobljenosti za zanimanja za koja se educiraju i za akademski status kojem teže. Poticanjem međunarodne suradnje Erasmus programom i različitim drugim oblicima međunarodne mobilnosti te programa i studija na međunarodnoj razini, pripremamo studente za kompetitivno uključivanje u današnje svjetske trendove. Osim toga Medicinski fakultet pruža i oblike trajne edukacije u okviru programa cjeloživotnoga obrazovanja.

Znanstveno-istraživački rad na MEFOS-u interdisciplinarne je prirode. Provode se bazična i primijenjena istraživanja iz područja biomedicine i zdravstva, znanstvenih polja temeljnih medicinskih znanosti, kliničkih medicinskih znanosti te javnoga zdravstva i zdravstvene zaštite. Temeljna je misija Medicinskoga fakulteta Osijek kvalitetna edukacija budućih liječnika, specijalista, subspecijalista i drugih medicinskih djelatnika, nastavnika i znanstvenika, u prvom redu za potrebe zdravstvenih institucija iz istočne Hrvatske. Osim stručne edukacije, Fakultet potiče i provodi znanstvena istraživanja usmjerena prema zdravstvenim potrebama lokalnoga stanovništva i gospodarskim trendovima iz perspektive biomedicine i zdravstva.

Na Medicinskom fakultetu Osijek zaposlena su 64 profesora u različitim zvanjima (izvanredno, redovito, trajno) i dva emeritusa, zatim 41 docent i 47 asistenata. U nastavi sudjeluje i oko 800 suradnika u naslovnim zvanjima. Fakultet ima 23 katedre, 11 znanstveno-istraživačkih laboratorija, vivarij za eksperimentalne životinje i knjižnicu. Klinički dio nastave održava se u nastavnim bazama fakulteta, ponajprije KBC-u Osijek koji je zahvaljujući Medicinskom fakultetu prerastao iz kliničke bolnice u klinički bolnički centar kao najvišu bolničku organizacijsku strukturu. Nastava se odvija i u drugim nastavnim bazama u Slavoniji i šire. Atraktivnost studija medicine pokazuje se brojem kandidata pri upisima koji je daleko veći od upisnih kvota. Tomu zasigurno pridonose i potrebe tržišta za liječnicima i drugim zdravstvenim profilima koje Fakultet obrazuje. Jedan je od pokazatelja kvalitete i završnost studija koja je na vrlo visokoj razini i prelazi 90 % gotovo na svim godinama studija.

Internacionalizacijom putem interdisciplinarnoga diplomskog studija Biotehnologija na engleskom jeziku i sveučilišnoga integriranog preddiplomskog i diplomskog studija Medicina na njemačkom jeziku kao strateškim ciljem Fakulteta i Sveučilišta u Osijeku, MEFOS postaje i aktivna sastavnica europskoga visokoobrazovnoga i istraživačkoga prostora koja obrazuje međunarodno priznate, kvalitetne i kompetentne stručnjake te provodi međunarodno prepoznata znanstvena i stručna istraživanja u području biomedicine i zdravstva.
Tomislav Levak
Možda ste propustili...