Učionica
LEON JEĐUD PREDSJEDNIK STUDENTSKOGA ZBORA MEDICINSKOGA FAKULTETA OSIJEK

„Izmjenama studijskoga programa povećat će se kompetentnost liječnika“
Objavljeno 14. rujna, 2019.

Medicinski fakultet Osijek prošle je godine proslavio 20 godina od svojega osnutka što ga čini jednim od najmlađih fakulteta u Osijeku i Hrvatskoj. Unatoč tomu, uspješno se postavio kao jedna od vodećih sastavnica u akademskom i znanstvenom smislu na Sveučilištu u Osijeku.

Studentski zbor Medicinskoga fakulteta Osijek protekle je akademske godine, u suradnji sa studentima i predstavnicima katedara, stvorio nov globalni raspored nastave koji je trenutačno u uporabi. U planu su i izmjene studijskoga programa za iduće reakreditacijsko razdoblje čime će, nadam se, naš program biti sličniji uglednim europskim medicinskim fakultetima. Tada bi naši studenti mogli studirati preko Erasmus programa mobilnosti, a da pritom ne izgube godinu studiranja zbog prevelike razlike u programima. Studenti koji žele steći iskustva u inozemstvu ipak nisu zakinuti. Na raspolaganju su im Erasmus+ program te jednomjesečne znanstvene i kliničke prakse preko međunarodne organizacije studenata medicine – CroMSIC-a. Promjene u studijskom programu mogle bi povećati kompetentnost i samouvjerenost tek diplomiranih liječnika te tako ublažiti nezadovoljstvo uzrokovano provođenjem europske direktive kojom se predviđa ukidanje pripravničkoga staža. Mi se pak nadamo da će država uvesti neobvezni sekundarijat čija je namjena slična dosadašnjemu stažu. Nadamo se da će se našim kolegama sa studija Medicinsko laboratorijske dijagnostike ubrzo riješiti problem priznavanja stečenih kvalifikacija. Hrvatska trenutačno ne priznaje diplome magistara MLD-a, a njihove su diplome dobrodošle u drugim zemljama Europske unije.

Jasno nam je da su studenti nezadovoljni pitanjima sveučilišne studentske ankete. To je motiviralo kolege da sastave drukčija, relevantnija pitanja koja planiraju uklopiti u sustav Merlin. Anonimni bi rezultati tih anketa stvorili platformu za bolji uvid u rad katedara koje su trenutačno pod velikim opterećenjem. Problemi koji se pojavljuju jesu manjak kadra i činjenica da su neki predavači ujedno i liječnici u Kliničkom bolničkom centru Osijek, a tamošnje obveze otežavaju njihov rad. Dana 7. i 8. veljače 2019. Studentski zbor Medicinskoga fakulteta po prvi je put organizirao OSCON – kongres translacijske medicine studenata i mladih liječnika čiji je cilj bio potaknuti kolege da se bave znanstveno-istraživačkim radom. OSCON je otvorio priliku za izlaganje svojih radova mladim liječnicima i studentima u Osijeku bez putovanja u druge gradove kakav je do sada bio običaj.

Da postoji život i izvan fakulteta, dokazali smo 25. listopada 2018. na fakultetskoj brucošijadi. Odaziv je bio izvrstan, a reakcije pozitivne. Uveli smo naše nove kolege u studentski svijet i pokazali im kako izgleda „tradicionalna“ dobrodošlica, a isto planiramo ponoviti i ove jeseni.
Tomislav Levak
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike